Društvo

Viktimološko društvo Srbije pokrenulo peticiju da 3. maj bude Dan sećanja na žrtve masovnih ubistava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2024

-

20:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Viktimološko društvo Srbije pokrenulo je peticiju da se Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava proglasi 3. maj, dan kada je prošle godine počinjeno masovno ubistvo u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". 

Kako je za Euronews Dan rekla Milica Luković Radaković iz ovog društva, cilj je da se na ovaj način skrene pažnja na direktne, ali i na indirektne žrtve masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji, kao i da se pošalje poruka društvu da to ne sme da se zaboravi i da ovakvi događaji ne smeju da se ponove.

"Pokretač jesu bila masovna ubistva koje su se desila 3. maja, dakle u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i 4. maja u Malom Orašu i Duboni. Ali zapravo, naša ideja jeste da se na ovaj dan, dakle 3. maja, setimo svih žrtava koje su stradale u masovnim ubistvima koje su se dogodila u Srbiji proteklih decenija, a o kojima se možda nije govorilo ili se nije dovoljno govorilo", rekla je Luković Radaković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na pitanje koliko je adekvatan odnos prema događaju kao što je masakr u školi "Vladislav Ribnikar" od važnosti za celo društvo naša sagovornica kaže da je upravo peticija način obeležavanja i izgradnje kulture kolektivnog sećanja koja predstavlja značajan mehanizam prevencije.

"Evo ja ću iskoristiti ovu priliku i ovo gostovanje da pozovem sve vaše gledaoce i gledateljke da svojim potpisom podrže našu inicijativu odnosno peticiju. Peticija je dostupna na sajtu peticije.online i na sajtu Viktimološko društvo Srbije vds.rs i na našim društvenim mrežama. Negde do sada peticiju je potpisalo nešto više od šest hiljada ljudi", kaže Luković Radaković.

Ona dodaje da je cilj Viktimološkog društva da do obeležavanja godišnjice 3. i 4. maja prikupe minimum 8.000 potpisa, kako bi zahtev uputili ka Vladi Republike Srbije. 

"Zapravo smatramo da je ovo najmanji doprinos i nešto što treba da nas ujedini, da pokažemo tu da smo solidarni, da smo zapravo kao društvo i kao država odgovorni", dodala je Luković Radaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija