Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja precizirala izmene Zakona: Najveća brzina trotineta ne može da prelazi 25 km na sat

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

16:52

Agencija za bezbednost saobraćaja precizirala izmene Zakona: Najveća brzina trotineta ne može da prelazi 25 km na sat
Iznajmljivanje električnih trotineta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je danas da je lako električno vozilo odnosno trotinet - motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Na osnovu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 1. marta je usvojen i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Prema Pravilniku koji je stupio na snagu 5. aprila, posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica.

Procedura za registrovanje lakog električnog vozila podrazumeva da vlasnik lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije: https://www.abs.gov.rs/admin/upload/documents/20240409114046-lev-spisak-lokacija.pdf).

profimedia

 

Uz pomenuti zahtev, neophodno je priložiti i tehničku dokumentacijau koja se dobija prilikom kupovine trotineta, kako bi se utvrdili: marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Potrebna je i fotokopija lične karte ili očitana lična karta odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica.

Trajne nalepnice za trotinete

Potrebna je i popunjena i potpisana izjava na propisanom obrascu koja se preuzima na predajnim mestima, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

Agencija podseća da su nalepnice za trotinete trajne i da ne zahtevaju godišnje obnavljanje, a nova se može idati na zahtev vlasnika trotineta, u slučaju oštećenja ili uništenja.

Dodaje se da izdavanje i postavljanje nalepnice ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta, a neophodno je i da vlasnik doveze trotinet na lice mesta.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

Posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika, podseća se u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija