Društvo

Počinje trka talentovanih učenika: Za koja specijalizovana odeljenja gimnazija vlada najveće interesovanje?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/04/2024

-

12:28

Počinje trka talentovanih učenika: Za koja specijalizovana odeljenja gimnazija vlada najveće interesovanje?
Počinje trka talentovanih učenika: Za koja specijalizovana odeljenja gimnazija vlada najveće interesovanje? - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Od ponedeljka 15. aprila počinje elektronsko prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole. Kandidati se 19. i 22. aprila mogu prijaviti za polaganje prijemnog ispita neposredno u osnovnim školama ili srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnog.

Učenici koji su naklonjeni prirodnim naukama mogu da konkurišu za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke mogu da upišu specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Prošle godine najveće interesovanje bilo je za specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama, dok je od umetničkih škola najveće interesovanje bilo za smer likovno. Za informatiku i računarstvo prijavilo se 2.208 kandidata, što je bilo duplo više od broja slobodnih mesta u specijalizovanim odeljenjima. Inače za talentovane učenike prošle godine bilo je oko 4.500 mesta, a na prijemni je izašlo 7.072 kandidata.

Direktori gimnazija i umetničkih srednjih škola i ove godine očekuju slično interesovanje. 

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju -11. maja. Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Tanjug/Rade Prelić

 

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova. Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Ogromno interesovanje za IT

Zemunska gimnazija ima specijalizovano odeljenje za fiziku i specijalizovano odeljenje za IT. Od samog otvaranja odeljenja za učenike sa posebnoim sposobnostima za IT vlada ogromno interesovanje, ali se iz godine u godinu povećava i za odeljenje fizike.

Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije kaže da su prošle godine popunili sva mesta na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

"To odeljenje ima 20 učenika, a mi smo na prijemnom prošle godine imali 37 učenika. Po prvi put nakon 11 godina popunili smo sva mesta. Do sada je uvek bilo da se za polaganje prijemnog prijavi po 24 ili 25 učenika, a od toga položi prijemni njih 16 ili 17. Prošle godine smo prvi put popunili sva mesta", kaže Bjelanović za Euronews Srbija.

Dodaje da je od otvaranja ogromno interesovanje za odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za IT. Na jedno slobodno mesto prijavi se tri učenika.

Za kandidate iz Beograda, prijemni za IT odeljenja i odeljenja fizike polažu se u Devetoj i Prvoj beogradskoj gimnaziji. 

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"Nije ogromno interesovanje za IT samo u Zemunskoj gimnaziji, već u svim gimnazijama koje imaju ovaj smer. U beogradskim gimnazijama ima 12 odeljenja za IT, što znači da mesta ima za 240 učenika, a na prijamnom bude između 700 i 800 đaka", priča Bjelanović.

Prijavljivanje kandidata

Osmaci koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama ili umetničkim školama za polaganje prijemnog ispita mogu da se prijave elektronski od 15. aprila do 22. aprila. Prijavljivanje se obavlja preko portala mojasrednjaškola. Za 19. i 22. april su rezervisani termini za neposredno prijavljivanje u matičnim osnovnim školama i srednjim školama gde se polaže prijemni.

Prijavljivanje neposredno u školama obavlja se tako što se popunjeni formular prijave, koji se nalazi na sajtu ministarstva, ali i sajtu škole, a zatim dostavlja referentu u školi koji dodaje učenika na spisak. 

"U jednom danu se polaže i matematika i fizika. Đaci koji konkurišu za neki od specijalizonih odeljenja mogu da polažu prijemni iz oba predmeta i fizike i matematike i da biraju da im se računa onaj predmet gde su položili bolje prijemni. Recimo, oni koji upisuju odeljenje fizike mogu da polažu fiziku i matematiku i da biraju da im se računa prijemni iz matematike ako su ga bolje uradili", pojašnjava Bjelanović.

Da bi položili prijemni učeniti treba da reše minimum 50 odsto zadataka. Međutim, neće svi koji polože prijemni moći da upišu specijalizovana odeljenja, jer je interesovanje veće od broja mesta.

Đaci koji polažu prijemni za specijalizovana odeljenja nisu oslobođeni male mature. Oni zajedno sa vršnjacima polažu završnjni ispit 17, 18. i 19. juna, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija