Društvo

Prijava za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija od 15. aprila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

13:59

Prijava za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija od 15. aprila
Prijava za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija od 15. aprila - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počinje u ponedeljak, 15. aprila i trajaće do 22. aprila 2024. godine, do 16 časova.

Elektronska prijava kandidata vrši se na portalu Moja srednja škola - mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kojem pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs, saopštilo je MInistarstvo prosvete.

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit. Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 10. do 19. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide na portalu Moja srednja škola – www.mojasrednjaskola.gov.rs, dodaje se u saopštenju.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2024/2025. godinu predviđeno je nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole - likovne, baletske i muzičke.

Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika, dodaje se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija