Društvo

Provera znanja za osmake već u martu: Spremni ispitni materijali za završni ispit, u toku tehnička priprema i štampa

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/02/2024

-

09:30

Provera znanja za osmake već u martu: Spremni ispitni materijali za završni ispit, u toku tehnička priprema i štampa
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Osmaci imaju još četiri meseca da se pripreme za malu maturu, a svoje znanje će moći da provere već 22. i 23. marta, kada je zakazana proba male mature. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su testovi za probu male mature spremni, ali da je spreman i ispitni materijal za završni ispit, da je u toku tehnička priprema i štampa.

Proba male mature je verna simulacija završnog ispita. Organizuje se svake godine kako bi učenici i nastavnici mogli da se pripreme za procedure koje im predstoje u junu - vreme dolaska u školu, koji pribor treba da ponesu na test, šta sme, a šta ne sme da se koristi, gde se odlažu rančevi, mobilni telefoni. To je prilika da se i nastavnici podsete koja je uloga odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora. 

"Kroz probni završni ispit učenici se pripremaju za sve okolnosti kroz koje će proći na završnom ispitu u junu. Važno je da vide koliko im je vremena potrebno za rad, kakve su procedure, pa i način na koji se ispituju njihova postignuća", kaže za Euronews Srbija Kata Simić Mišić, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U većini škola već su uveliko počele pripreme za završni ispit. Cilj probnog završnog ispita je da đaci i nastavnici provere koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Na probnom, kao i na završnom ispitu đaci polažu tri testa- srpski, matematiku i predmet po izboru. Na trećem testu biraju između istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Test iz matematike polaže se 22. marta od 12 do 14 sati, dok se test iz srpskog i predmeta po izboru polaže 23. marta od 9 do 11 sati, odnosto 11.30 do 13.30 sati.

Za treći test najviše birali biologiju

"Testovi na probnom završnom ispitu pregledaju se u školama. Sa rezultatima koje škole budu dobile, nastavnici treba da upoznaju učenike i roditelje, a na osnovu toga može se planirati dalji rad do završnog ispita. Zavod, osim u slučajevima specifičnih istraživanja, ne prikuplja takve podatke kako bi bili dostupni javnosti, već se o rezultatima brine škola koja odlučuje kako će ih dalje koristiti ili objavljivati", navela je Simić Mišić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Osmaci su imali rok da se do kraja decembra prošle godine izjasne koji predmet će polagati kao treći test na ispitu. Najviše učenika se opredelilo da polažu test iz biologije (38 odsto), zatim sledi geografija (28 odsto) istorija (16 odsto). Svega devet odsto se opredelilo za hemiju, a osam odsto za fiziku.

Nakon probe male mature osmaci će imati još jednu mogućnost da se predomisle i promene svoj izbor što se tiče trećeg ispita.

Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili, a 12. aprila biće objavljeno konačno izjašnjenje učenika (na zvaničnom sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi).

Posle toga više nema predomišljanja. Na maloj maturi prošle godine najviše učenika se opredelilo za test iz biologije (38 odsto), geografije (29 odsto), istorije (16 odsto), hemije (devet odsto) i na kraju fizike (osam odsto).

Spremni ispitni materijali

Mala matura 2024 rezervisana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.  

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna. Nerednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su premni i ispitni materijali za završni ispit i da je u toku tehnička priprema i štampa.

Poslednjih nekoliko godina većina zadataka na testovima je zatvorenog tipa gde učenici treba da obeleži tačan odgovor od nekoliko ponuđenih. Samo nekoliko bude otvorenog tipa, gde treba upišu tačan odgovor.

"Ovo je peti završni ispit koji se pregleda elektronski, odnosno zadatke zatvorenog tipa ocenjuje softver, dok se takozvani otvoreni zadaci pregledaju kroz aplikaciju", navela je Simić Mišić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija