Društvo

Pašalić o izveštavanju u slučaju Danke Ilić: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju

Komentari

Autor: RTS

15/04/2024

-

10:06

Pašalić o izveštavanju u slučaju Danke Ilić: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju
Pašalić o izveštavanju u slučaju Danke Ilić: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je govoreći o izveštavanju pojedinih medija u slučaju ubijene devojčice Danke Ilić da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica. U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, njenu porodicu i građane, kaže Pašalić i ističe da je više puta apelovao da se tako ne izveštava, ali da nije bilo rezultata.

"U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, i svakako njenu porodicu, a mogu da kažem i građane. Senzacionalističko izveštavanje ima kontraefekat i ne vidim svrhu", naveo je Pašalić za RTS.

Istakao je da je institucija Zaštitnika građana više puta apelovala da se ne izveštava na senzacionalistički način, ali da to nije dalo rezultata.

Približava se i godišnjicama masovnih ubistava u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju. Ove tragedije su, nažalost, obeležile celu generaciju školaraca.

Pašalić kaže da mora da se uzme u obzir da je posle masovnog ubistva počinilac imao veliku podršku na društvenim mrežama.

"Moramo da povedemo računa da nam se tako nešto ne bi ponovila. Virtuelni svet u kome deca borave dugo dovode do toga da razmišljaju na pogrešan način“, napomenuo je zaštitnik građana.

Dvogodišnja Danka nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila J.S. i D.D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Na teret im se stavlja krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

D.D. je na saslušanju priznao zločin, dok se J.S. branio ćutanjem, a njima je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.

Naknadno su uhapšeni D.D. i R.D., otac i brat osumnjičenog D.D, zbog sumnje da su mu pomogli da premesti telo devojčice na za sada nepoznatu lokaciju.

Brat osumnjičenog je preminuo u Policijskoj upravi u Boru, dok je ocu osumnjičenog određen pritvor do 30 dana.

U međuvremenu je direktor JP "Vodovod" u Boru podneo ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija