Društvo

Požar u Vinči zahvatio pet hektara, vatrogasci na licu mesta, dim će se videti i narednih dana

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

09/08/2021

-

08:11

Požar u Vinči zahvatio pet hektara, vatrogasci na licu mesta, dim će se videti i narednih dana
Gradonačelnik Radojičić sa vatrogascima u Vinči - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Dim sa deponije u Vinči i dalje se širi prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara.

Na licu mesta je šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca, ali i četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara, prenosi RTS.

Beogradom se u nedelju širio neprijatan miris paljevine, ali nadležni kažu da to nije značajno uticalo na kvalitet vazduha u glavnom gradu.

Dim se juče mogao primetiti iz svih delova grada, a kako kažu nadležni, građani će dim videti i u narednih nekoliko dana.

Ipak, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uveravaju da nema mesta panici, da se na nekoliko mernih mesta mere PM čestice i da su samo u toku jednog sata zabeležene čestice zagađenja koje su bile na nivou jednog zimskog dana.

Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima treba da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Stručnjaci se nadaju da do kraja dana građani više ne bi trebalo da osećaju miris paljevine.

Beograd ceo dan u dimu

Podsetimo, u nedelju rano ujutru nakon požara na deponji u Vinči, dim i neprijatan miris širili su se Beogradom. Najpre su se na miris paljevine požalil stanovnici Novog Beograda, Palilule i Vračara.

Utvrđeno je da dim dolazi iz Vinče, a od zamenika gradonačelnika Beograda stiglo je saopštenje da je požar lokalizovan, ali da će gašenje trajati nekoliko dana.

Kako je za Euronews Srbija u nedelju izjavio dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, oko podneva je zabeležen porast koncentracije suspendovanih čestica, koje su već sat vremena kasnije počele polako da padaju.

Kako je objasnio, nakon prijave o požaru, GZZJZB je odmah reagovao i izašao na teren kako bi proverio kvalitet vazduha koji se menjao, kako je naveo, iz časa u čas.

Beoinfo

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je sinoć deponiju u Vinči i izjavio da situacija zbog požara u Vinči nije za paniku, već za oprez i da će nadležne službe obaveštavati građane o situaciji i davati im preporuke kako da se ponašaju.

"Oblak dima, koji je bio veliki, kretao se po gradu i davao vrednost suspendovanih čestita visisih za ovaj deo godine, a koje se kreću u granicama u vrednosti tokom grejne sezone", rekao je Radojičić za Tanjug i naglasio da se problem te, kako je nazvao, ekološke bombe mora rešiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija