Društvo

Šoštarić za Euronews Srbija: Požar u Vinči uzrok dima i neprijatnog mirisa po Beogradu, kvalitet vazduha i dalje varira

Komentari

Autor: Jovana Stanković

08/08/2021

-

14:42

Šoštarić za Euronews Srbija: Požar u Vinči uzrok dima i neprijatnog mirisa po Beogradu, kvalitet vazduha i dalje varira
Šoštarić za Euronews Srbija: Požar u Vinči uzrok dima i neprijatnog mirisa po Beogradu, kvalitet vazduha i dalje varira - Copyright Aleksandar Petrović, Euronews/Jovana Stanković, Naxi kamere

veličina teksta

Aa Aa

Dim i neprijatni mirisi koji se šire Beogradom nedvosmisleno imaju vezu sa požarom koji je jutros lokalizovan na deponiji u Vinči. U vazduhu je oko podneva zabeležen porast koncentracije suspendovanih čestica, koje su već sat vremena kasnije počele polako da padaju, rekao je za Euoronews Srbija dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i dodao da nema razloga za strah. 

Kako je objasnio, nakon prijave o požaru, GZZJZB je odmah reagovao i izašao na teren kako bi proverio kvalitet vazduha koji se kako kaže, menja iz časa u čas, ali dodaje da su rezultati već sada bolji.

Aleksandar Petrović

 

"Reč je oblaku dima koji se sada širi gradom, i trenutno se nalazi na teritoriji Novog Beograda. Njega sada nosi vetar, koji će ga i odneti sa teritorije grada dalje. Kvalitet vazduha i dalje varira, ali reč je o kratkotrajnoj epizodi", rekao je Šoštarić za Euronews Srbija.

Kako je dalje obajsnio, Zavod u gradu ima ukupno 30 mernih mesta za kontrolu vazduha od kojih 10 meri u realnom vremenu i sve one pokazuju da je kvalitet vazduha bolji i prate stanje na terenu. 

Aleksandar Petrović

"Oprez je i dalje nephodan, pa naš medicnski deo tima savetuje da se u narednom periodu, dok oblak u potpunosti ne prođe, zatvraju prozori i izbegava boravak napolju. Mi ćemo nastaviti da pratimo kvalitet vazduha, ali ono što smo do sada uočili, boljitak se oseća već od 13 sati", objasnio je on.

Da potsetimo, jutros oko 11 sati, stanovnici Novog Beograda, Palilule i Vračara žalili su se na dim i neprijatne mirise koji su se širili gradom. Kako su naveli, u vazduhu se osećao miris paljevine.

"Bukvalno smo morali da zatvorimo porozore u stanovima, ne može da se diše", rekla je jedna građanka.

Euronews/Jovana Stanković

 

Ovim povodom oglsio se jutros i zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, i rekao da je požar na deponiji u Vinči lokalizovan, ali da će njegovo gašenje da traje narednih dana.

 

 

“Požar se prostire na oko pet hektara. Građani će moći da vide dim još nekoliko dana, s obzirom na to da će gašenje trajati sigurno dan ili dva. Požar je sada pod kontrolom, ali će njegovo dogašavanje trajati nekoliko dana tako da u tom smislu nema opasnosti da se požar proširi, što je važno”, istakao je Vesić.

Iz MUP-a takođe navode da je požar u Vinči lokalizovan i da se vatrogasne službe i dalje nalaze na terenu.

"Požar je stavljen pod kontrolu, na licu mesta nalazi šest vozila sa 15 vatrogasaca, koji, uz pomoć radnika mašina komunalnih službi, vrše gašenje i zatrpavanje površine koja gori", kažu iz MUP-a.

Beo Čista Energija: Gašenje Vinče trajaće još nekoliko dana

Gašenje požara će trajati sigurno još nekoliko dana kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre, saopštila je danas Beo Čista Energija (BČE). Kako navode, požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova. Očekivanja su da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna dva do tri dana požar biti ugašen u potpunosti.

Dodaje se da je intenzitet požara na deponiji značajno veći usled prisustva deponijskog gasa - metala i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije koronavirusa, prenosi Tanjug.

Ocenjuje se da je to uticalo i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara.

"Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane", saopštila je Beo Čista Energija.

Komentari (0)

Srbija