Društvo

Veštačka inteligencija pomaže u medicini: Bez reza ugrađen prvi mikro-pejsmejker u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

16:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Niški kardiolozi, uz pomoć veštačke inteligencije, u samo jednom danu ugradili su čak sedam mikro-pejsmejkera, što je, kažu na Klinici za kardiologiju, svetski rekord. Nove metode značajno skraćuju vreme operacije, smanjuju rizik za pacijenta, oporavak je brži, a liste čekanja su ukinute.

Zbog problema sa srcem i pritiskom, Miodrag Pavićević (64) iz Sokobanje morao je hitno na operaciju. Nakon uspešnog oporavka na Klinici za kardiologiju, sprema se da ide kući. 

"Sve je prošlo dobro. Bolovi su prestali i sve je mnogo bolje. Sve je bilo brzo, bez čekanja", priča Miodrag za Euronews Srbija.

Zahvaljujući inovativnim procedurama, na ovoj klinici nema liste čekanja. Nova metoda ugradnje mikro-pejsmejera, osim što je komfornija za pacijenta, višesatne operacije u proseku skraćuje na 15 do 20 minuta.

Euronews

 

"Ovde nema klasičnog operativnog reza, taj transkateterski sistem se plasira kroz femoralnu venu u šupljinu desne komore. To je mali uređaj, najmanji pejsmejker na svetu, pogodan za pacijente koji su podložni infekciji, koji su rizičniji za klasičnu vrstu hirurške intervencije. Specifično je da smo u jednom danu uradili sedam ovakvih intervencija što je svojevrsni rekord u svetu", kaže prof. dr Tomislav Kostić, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Niš.

Pomoć veštačke inteligencije

U tome im pomaže i veštačka inteligencija, Microsoft HoloLens tehnologija, odnosno naočare koje omogućavaju da u svakom trenutku operacije imaju sve podatke o pacijentu.

"Praktično u real time imate svu dijagnostiku koju ste pacijentu uradili dan pre, od anatomije arterija i vena donjih ekstremiteta, do svih laboratorijskih podataka koji su neophodni za izvođenje procedure", pojašnjava prof. Kostić.

Euronews

Pacijent Miodrag Pavićević

Na ovoj klinici samo prošle godine ugrađeno je 900 pejsmejkera, od toga 15 mikro-pejsmejkera. Do kraja 2024. godine u planu je da se ovde prvi put uradi i transkateterska implantacija, revolucionarna metoda za lečenje suženog aortnog zaliska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija