Društvo

"Nismo heroji, samo smo radili svoj posao": Kardiohirurzi iz Niša o podvigu koji je eliminisao liste čekanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2023

-

17:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu nema više liste čekanja za kardiovaskularne operacije. Kako bi liste čekanja sveli na liste zakazivanja lekari su radili i subotom i nedeljom, bez nadoknade. Misiju su ostvarili za 100 dana i 12 uzastopnih rada vikendom. 

Pohvale za niške lekare stižu sa svih strana, a oni skromno odgovaraju da "nisu heroji i da su samo radili svoj posao".

Od početka godine urađeno je 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo u martu mesecu, urađeno je 98 operacija. 

U odnosu na isti period prošle godine dupliran je broj operacija, pregleda, hospitalizacija. Ono što posebno raduje je podatak da kvantitet prati i kvalitet, te da je bez obzira na povećanje broja operacija stopa smrtnosti ostala ista  - ispod 2 odsto (1,98 odsto) uključujući i hitne slučajeve.

"Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo, a bilo je sumnji da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada. Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom", kažu niški lekari.

Stojiljković: Nismo heroji

Inicijatori cele ideje bili su mladi lekari sa Klinike za kardiohirurgiju. Jedan od njih je ass. dr Vladimir Stojiljković, kardiohirurg kaže da nije bilo teško jer su zdravstveni radnici navikli da rade i vikendima i praznicima.

"To je nešto što je u medicini normalno. Bilo je dosta posla, ali dobro smo se organizovali. Bilo je vremena da se odmorimo između operacija", rekao je Stojiljković za Euronews Srbija.

Euronews

 

On je naveo da je kvalitet ostao isti, bez obzira na povećanje broja operacija. Stopa komplikacija i smrtnosti je ista kada se radilo manje operacija. Spremni su, navodi, opet da rade i vikendom, ali se nadaju da za tim više neće biti potrebe.

Pohvale za niške lekare stižu sa svih strana, za njih kažu da su heroji, a Stojiljković skromno kaže da su oni samo radili svoj posao.

"Mi svakako nismo heroji, mi smo samo radili svoj posao. Heroji su ljudi koji urade neko dobro delo, koje se od njih ne očekuje. Mi smo hirurzi, operisali smo ljude, tako da nismo heroji", kaže Stojiljković.

Ranije su liste čekanja na niškoj kardiohirurgiji bile do šest meseci. Sada nemaju nijednog pacijenta koji je prošao anesteziološku ambulantu, a da nije operisan.

Svi pacijenti operisani

Direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. Dragan Milić kaže da su juče novopridošli pacijenti prošli anesteziološku ambulantu i da će svi biti operisani naredne nedelje.

"Svi pacijenti koji su pripremljeni za operaciju, prođu anesteziološku ambulantu biće operisani za nedelju dana, najkasnije dve", rekao je Milić za Euronews Srbija.

Inicijativa za operacije vikendom poktrenuta je krajem prošle godine. Reakcije nadležnih nije bilo, ali to nije sprečile niške lekare da počnu sa radom. 

"Nama je najvažnije bilo da su nama nadležni obezbedili dovoljno potrošnog materijala. To je bio naš jedini zahtev i oni su to ispunili. Nismo imali problema sa potrošnim materijalom iako smo imali duplo više operacija nego prošle godine", rekao je Milić.

Euronews

 

Dodaje da birokratija ima svo vreme ovoga sveta, ali da pacijenti ne možu da čekaju. I on podvlači da su zdravstveni radnici samo radili svoj posao i da im ne trebaju nikakva odlikovanja i nagrade.

"Najveća nagrada za nas je što su svi koji su operisani tokom vikenda otišli su kući", rekao je Milić.

Među operisanim pacijentima je i Ćenan Miftai iz Preševa. Operisao je vene i oseća se dobro. kaže da je zahvalan lekarima i svim ostalim zdravstvenim radnicima.

"Lekarima svaka čast. Sestra mi stoji pored glave i stalno pita 'kako se osećaš, šta ti treba'. To nema nigde", priča Ćenan.

O umoru se na Klinici za kardiohirurgiju ne priča. Važno im je što su uspeli da se svi pacijenti operisani vikendom vrate zdravi svojim porodicama. Imaju i nove inicijative, a jedna od njih je da dobiju Institut za kardiovaskularne bolesti jer, kako kažu, Niš to zaslužuje.

 

Komentari (0)

Srbija