Društvo

Posle 100 dana i 12 radnih vikenda nema više liste čekanja: Veliki podvig niških kardiohirurga

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

10/04/2023

-

17:47

Posle 100 dana i 12 radnih vikenda nema više liste čekanja: Veliki podvig niških kardiohirurga
Wikipedia.org/Intermedichbo - Copyright Wikipedia.org/Intermedichbo

veličina teksta

Aa Aa

Liste čekanja od danas na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana, rekao je direktor ove Klinike Dragan Milić i dodao da se od klinika vraća u redovan režim rada.

Direktor Klinike za kardiohirugiju Milan Milić rekao je za Tanjug da se više neće čekati operacije tri do četiri meseca ili šest meseci, kao što je bilo prethodnih godina. 

"Sa današnjim datumom nemamo nijednog pacijenta koji čeka operaciju, a da je prošao anesteziološku ambulatnu i pripremu za operaciju, a u toku ove nedelje ko sve preglede prođe i bude pripremljen biće operisan naredne nedelje", rekao je on. 

"Ideja je bila mlađih kolega da prevarimo liste čekanja, a jedini način je bio da se radi više, jedini prazan prostor je ostao subota i nedelja", rekao je Milić.  

On je rekao da je zahvaljujući operacijama u proteklih 12 vikenda dupliran broj operacija  u odnosu na isti period prošle godine od januara do aprila, kao i broj pregledanih pacijenata. 

"Broj operacija se duplirao u odnosu na isti period prošle godine od januara do aprila, kada je bilo 117 operacija, a sada je taj broj 248, broj hospitalizacija bio je 145, ove godine je 353, broj ambulatnih pregleda- 1467, dok je ove godine- 3014", dodaje on.

On objašnjava da su pacijente koje su operisali ponedeljkom i utorkom, a koji su se osećali dobro, spuštali u poluintezivnu negu i time su se oslobodili kreveti na intezivnoj nezi. 

"Intezivna nega je naše usko grlo, jer imamo 10 kreveta i to je naš pun kapacitet, sve vreme za ovih 100 dana u intezivnoj nezi je bilo 10 bolesnika, a ispunjenje kapaciteta prostora je bilo 100 odsto", dodaje on. 

On je rekao da je dupliran rad sa istim ili manjem brojem ljudi, jer je smanjen broj bolničara - higijeničara zbog odlaska u penziju, anesteziologa takođe, a nekoliko medicniskih sestara je otišlo u inostranstvo, međutim to ih nije sprečilo da rade.  

"Da je bilo lako nije, da je bilo naporno jeste, jer naše operacije traju šest do sedam sati kada govorimo o kardiohirurškim operacijama, a kada su vaskularne intervencije u pitanju tri do četiri sata i veliko je zadovljstvo da smo pored toga uspeli da uradimo i jednu transplantaciju bubrega, a posle praznika nas očekuje još nekoliko transplantacija bubrega", istakao je Milić. 

Milić kaže da je stopa smtrnosti ostala ista -1,98 odsto što govori o tome da  lekari i pored dodatnog rada nisu gubili koncentraciju i da tokom operacija vikendom nije bilo smrtnih slučajeva. Kako je ranije za Euronews Srbija rekao da zaposleni na ovoj klinici, za radne vikende, nisu očekivali naknadu.

"Ovim tempom biće 1.000 operacija do kraja godine"

Milić dodaje da je Klinika za kardiohirurgiju osnovana 24. novembra 2014. i da su se od početka formirale liste čekanja, nekada duže nekada kraće i da je kapacitet klinike 250 operacija godišnje. 

"Ako nastavimo ovim tempom biće preko 1.000 operacija do kraja godine i to je preveliki broj, jer imamo dve operacione sale i imamo samo jednu EKK mašinu i tražimo da nam se obezbedi još jedna, jer je preko potrebna, kao i dodatna oprema kako bi pružili još bolju uslugu pacijentima", istakao je on. 

Milić dodaje da na Klinici radi 120 osoba, medicinsko i nemedicinsko osoblje i svi su podjednako važni za kliniku kao i da je veoma ponosan na njihovu jednoglasnu odluku da rade i vikendom. 

"Ovo je timski rad i zahvalan sam svima ja sam samo kapiten i vođa tima, u jednom operaciji učestvuje 10 do 15 ljudi, a u samom činu četiri  lekara hirurga i najmanje dva anesteziologa plus tehničari i upravo u timu je naša snaga, jedan ne može sav teret da ponese", rekao je on. 

Doktor Milan Lazarević, lekar ove klinike je rekao da je zadovoljan što posle 12 vikenda nema niste čakanja. 

"Bio je veliki cilj, međutim kada imamo dobar razlog, kada smo motivisani i odluka da krenemo u poduhvat bila je jednoglasna, apsolutno nijednog momenta nismo očekivali drugačiji ishod da završimo na najbolji način", istakao je Lazarević. 

Lazarević je dodao da su spremni i da operišu i pacijente koji čekaju u nekom drugom gradu na operaciju, ali da to Republički fond mora da reguliše. 

Doktor Aleksandar Kamenov je rekao da nije bilo teško i da su spremni ako treba i za drugi krug.
On dodaje da je veoma važno da se ove operacije urade na vreme u što kraćem roku, jer život pacijenata od toga zavisi.

"Nekako smo shvatili vrlo ozbiljno od početka do kraja, jednako i lekari sestre i nijedne reči negativne nije bilo, a kolege sa drugih klinika jedva čekaju da i oni preduzmu sličnu akciju", rekao je Kamenov.  

Viša medicinska sestra sa intezivne nege Žana Petrović  je dodala da je svaki dan isti i da nije bilo teško raditi i vikendima.

"Sve je isto, možda malo veće gužve i mi smo navikli i nije bilo veliko opterećenje za nas", istakla je ona. 

Komentari (0)

Srbija