Društvo

Gašenje požara na deponiji u Vinči trajaće nekoliko dana, profesor Hemijskog fakulteta upozorava na štetne komponente

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

14:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Požar na deponiji u Vinči, sa koje se dim i neprijatan miris širio Begradom sada je pod kontrolom, navode nadležni iz Grada Beograda. U gradskom Zavodu za javno zdravlje tvrde da nema mesta panici, a profesor hemijskog fakulteta branimir Jovančićević za Euronews Srbija objašnjava da metan predstavlja opasnost za deponije, ali upozorava i na druge komponente. 

Na deponiji u Vinči teške mašine prevrću gomile otpada kako bi došli do žara i požar potpuno ugasili, prenela je reporterka Euronews Srbija.

Da će zatrpavanje zemljom dati rezultat, veruju u kompaniji "Beo čista enegrija", koja upravlja deponijom. Oni su saopštili da očekuju da požar bude ugašen u "naredna dva do tri dana". 

Ova kompanija navodi da je jedan od uzroka vreo vazduh koji se širi Evropom i koji svuda izaziva požare, ali i da je sam karakter otpada promenjen jer su se tokom epidemije koristila mnoga dezinfekciona sredstva na bazi alkohola.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Za to vreme, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje poručuju da nema mesta panici, ali ističu da bi, dokle god osećaju miris dima, građani treblao da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Povodom požara stigle su reakcije iz nevladinog sektora, kao i iz opozicionih stranaka. Oni su pre svega zabrinuti jer se ovako nešto ne dešava prvi put, a informacije u tim slučajevima nisu pravovremene. Pojedine organizacije od Grada Beograda traže da se proglasi vanredna situacija.

Iz Nacionalne ekološke asocijacije kažu da najveći problem kod zagađenja vazduha u Beogradu nakon požara na deponiji u Vinči nisu PM čestice, već otrovna jedinjenja koja nisu ni merena.

Predstavnica grupacije Evropski zeleni u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon posetila je deponiju u Vinči sa predstavnicima Inicijative Ne davimo Beograd i rekla da je neophodno pravilno razvrstavanje i samanjenje proizvodnje otpada, kao i veći stepen reciklaže, kako se ovakve scene ne bi ponavljale u budućnosti.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da požari na deponiji u Vinči izbijaju zbog nepravilnog rada upravljanja otpadom, zbog čega su požari, kako kaže, postali svakodnevica.

Profesor Jovančićević: Metan je opasnost za smetlišta

Podsetimo, ovo je jedna od najvećih nesanitarnih deponija i to nije prvi put da se požar desi na ovoj deponiji.

Grad Beograd je sa kompanijom "Beo čista energija" ušao u javno privatno  partnerstvo za izgradnju nove deponije u Vinči i sanaciju stare, kao  i za izgradnju mnogiih drugih postrojenja.

Dim i neprijatan miris osetili su se u nedelju u celom Beogradu, građani pojedini naselja i danas osete miris paljevine.

Euronews TV

Profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Branimir Jovančićević naveo je za Euronews Srbija da je ovo jedan očekivan rezultat, s obzirom na ono što se u poslednje vreme događa, a tiče se deponije u Vinči.

Kako je objasnio, otpad sa deponije sadrži različite kompomente, a većina od njih je organska, a ono što se dešava sa organskim jedinjenjima su mikrobiološka razlaganja, čiji je proizvod, između ostalih, metan.

"On je taj koji predstavlja veliku opasnost za ovakva smetlišta. Metan je taj koji će da prouzrokuje stvaranje požara na ovim temperaturama, ali i njegovo održavanje", kaže profesor Jovančićević.

Prema njegovim rečima, dodatno stvara probleme ono što se nalazi na otpadu, a još uvek se nije razgradilo do manjih molekula.

"To mogu biti razne komponente koji nisu toksične, ali će njihovi proizvodi sagovrevanja biti toksični", navodi Jovančićević.

Kako navodi, požar kreće na ovako visokim temperaturama i on se odvija na temperaturama od 400, 500 stepeni Celzijusa, što je idealno za stvaranje proizvoda koji su toksični.

"Teorijski se kao proizvodi stvaraju polihlorovani dibenzo para dioksini i polihlorovani dibenzo-para furani, koje su najtoksičnije komponente, ali se ne rade analize na valjan način i ne možemo da identfivikujemo te organske polutante", ističe profesor Jovančićević.

Komentari (0)

Srbija