Društvo

Vremenska prognoza za vikend: Danas se zadržava pretežno sunčano vreme, a od sutra nova promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2024

-

08:09

Vremenska prognoza za vikend: Danas se zadržava pretežno sunčano vreme, a od sutra nova promena
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Početak nedelje koja je za nama obeležila je temperatura koja se kretala i do 33 stepena. Pravo letnje vreme vrlo brzo su zamenili oblaci, kiša i naglo zahlađenje, lokalno i za više od 20 stepeni.

Pretežno sunčano vreme koje smo imali juče zadržaće se još danas, te će prvi dan vikenda obeležiti smena sunca i oblaka i blaži porast temperature.

Ovog jutra ipak je bilo veoma hladno. Temperatura se u centralnim predelima kretala oko i malo ispod nule, što je uzrokovalo obrazovanje prizemnog mraza.

Zbog dosta sunčanih perioda u prvoj polovini dana i slabog vetra danas će se živa u termometru kretati oko 14. podeljka, a najtoplije će biti u Negotinu gde se očekuje do 16 stepeni, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Tokom celog dana vetar ostaje slab, promenljivog pravca što omogućava zadržavanje toplog vazduha u prizemnom sloju atmosfere, pa će se činiti da je toplije od izmerenih vrednosti. 

Nova promena vremena stiže nam već u noći između subote i nedelje i to sa juga. Kiša će prvo padati u južnim predelima, a u nedelju do sredine dana padavina će zahvatiti celu Srbiju. S obzirom da nam ciklon stiže sa Mediterana očekuju nas nešto intenzivnije padavine.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U južnim i centralnim predelima pašće i do 20 litara kiše po kvadratnom metru, dok se u Vojvodini očekuje nešto manja količina padavina. Zajedno sa oblacima stiže nam i zahlađenje, ponegde i za više od 5 stepeni.

Prognostički modeli za nedelju prognoziraju maksimalnu temperaturu između 8 i 13 stepeni, dok će u ponedeljak u većini mesta biti oko 10. podeljka. Na planinama iznad 1.000m padaće sneg, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača koji će se brzo topiti.

Prognostički modeli za ponedeljak najavljuju oblačno, ali uglavnom suvo vreme sa temperaturom daleko ispod proseka. Još jedan ciklon sa Mediterana stiže nam već u utorak, a to znači nov nalet intenzivnih kišonosnih oblaka. Nestabilno vreme, sa dosta kišnih sati zadržaće se tokom cele naredne nedelje, a temperatura će samo ponegde prelaziti 15 stepeni. 

Prvu polovinu aprila obeležilo je ekstremno toplo vreme, a toplotni talas sa temperaturom i za 10 stepeni iznad proseka trajao je nešto više od dve nedelje. Druga polovina aprila donosi nam temperaturu ispod proseka, a izvesno je da će oblaci i povremene padavine obeležiti i prve dane maja. 

Komentari (0)

Srbija