Društvo

U Srbiji se sutra obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

22:30

U Srbiji se sutra obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu biće obeležen sutra na Starom sajmištu, mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, koju će predvoditi izaslanik prеdsеdnika Srbijе, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nikola Sеlaković.

U Memorijalnom centru "Staro sajmište“ koji je uspostavljen upravo na mestu zloglasnog logora, porеd izaslanika prеdsеdnika, vеncе ćе položiti potprеdsеdnik Vladе Srbijе i ministarka kulturе Maja Gojković, član Privremenog organa Grada Bеograd Nikola Nikodijević, predstavnici Muzеja žrtava gеnocida, Mеmorijalnog cеntra "Staro sajmištе", Savеza jеvrеjskih opština Srbijе, Nacionalnog savеta Romskе nacionalnе manjinе, Udružеnja građana za nеgovanjе antifašističkih tradicija i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu jeste državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila. 

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH, a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

Tog dana je  600 od ukupno 1.073 još uvek živih logoraša napalo ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo samo njih 91. 

Preostala 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijena su i spaljena zajedno sa logorskim objektima. 

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša, 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli tek početkom maja 1945.

Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" vence će položiti i predstavnici Grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra "Staro sajmište“, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, ambasade Nemačke, Udruženja građana i diplomatskog kora.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, da iskazuje najdublji pijetet stradalim nevinim žrtvama i naglasio da one nikada ne smeju da budu zaboravljene. 

"Dužnost i obaveza svih nas, kao odgovornih članova društva, jeste da čuvamo sećanje na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne generacije i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti", rekao je Žigmanov, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. 

Ministar je naglasio da stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija