Društvo

Izgradnja saobraćajnice na Starom sajmištu: Strahuje se da put ide preko grobnice, nadležni tvrde da nadziru radove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2023

-

07:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radovi na izgradnji saobraćajnice koja će povezivati ulicu Vladimira Popovića i Bulevar Nikole Tesle sprovode se na Starom sajmištu, u delu zaštićene zone nepokretnog kulturnog dobra. Pojavile su se i sumnje u postojanje masovnih grobnica logoraša na mestu radova. Uprkos tome što nadležni gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture kaže da nadzire radove i da je zasad sve u redu, postoji bojazan da do istraživanja ovih indicija neće doći ili će doći kasno. 

Na mestu Nemačkog paviljona, jedne od zgrada u sastavu logora Staro sajmište, koja je srušena u prethodnih nekoliko meseci, nakon neuspelih pokušaja da se to spreči, bageri rade na čišćenju terena kojim će proći put. 

Nikola Radić Lucati iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu za Euronews Srbija kaže da bi ceo kompleks Logora Sajmište trebalo da bude pod punom zaštitom, kao i drugi logori u Evropi i Beogradu.  

Međutim, dr Nenad Lajbenšperger iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da Nemački paviljon, koji je deo Starog sajmišta, nikada nije bio pod zaštitom, iako se o tome razmišljalo, i da je razlog bio upravo planirana izgradnja saobraćajnice koja sada u toku.   

"Kad se 1987. radila zaštita ovog kompleksa, već su postojali urbanistički planovi za prolazak te saobraćajnice i već tad, po dokumentaciji koju imamo, se vidi da je Nemački paviljon namerno izostavljen i praktično je zaštićen deo koji sa istočne strane dolazi blizu Nemačkog paviljona, ali ga ne obuhvata. Zaštićen je centralni deo gde je bio prvobitni Sajam koji je podignut, s obzirom da je Nemački paviljon podignut kasnije. Premda naravno, po mom mišljenju, trebalo je i Nemački paviljon i tada da se zaštiti. Vidi se da se razmišljalo o tome i tada i kasnije, kada su se radile revizije, ali ipak je uvek potreba za tom saobraćajnicom bila jača nego želja da se očuva paviljon i mi vidimo da je stalno kroz sve mere zaštite taj prostor ostavljen za put", kaže Lajbenšperger za Euronews Srbija.

Euronews

Dodaje i da je na raznim sastancima bilo velikih borbi da se Nemački paviljon ipak očuva, ali da se u tome nije uspelo.

"Sad smo stavljeni pred svršen čin da je srušen i da neće biti deo neke nove grance Starog sajmišta koje je u pripremi", navodi on.

Put prolazi preko grobnice žrtava logora?

Iako je zgrada Nemačkog paviljona služila za potrebe uprave logora, svedoci su je kasnije identifikovali kao jedno od mesta sahranjivanja logoraša. Zbog tih svedočenja, lokaciju je pre destak godina istraživala grupa Forensic Architecture i britanska arheološkinja Kerolin Stardi Kols. Georadar je pokazao da se ispod Nemačkog paviljona nalaze mesta zatrpana šutom i zalivena betonom. 

"Ne kažem da se sigurno tu nalaze, ali su ogromne indicije da se tu nalaze masovne grobnice, znači ostaci nekih naših predaka. Jer tu su, kao što znate, stradali Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti i mi sad imamo ovu gradnju koja je faktički po grobovima naših predaka", kaže Đorđe Miketić, narodni poslanik iz stranke Zajedno. 

Lajbenšperger ističe da su se informacije o postojanju masovnih grobnica na tom mestu skoro pojavile i da nisu dovoljno jasne, ali da je Republički Zavod zauzeo stav da se to treba ispitati.

"Radi se o izvorima drugog reda. Geofizička istraživanja koja su rađena ranije indikuju da se nešto nalazi ispod, ali ne mogu da kažu dal se ispod nalazi šut ili ljudske kosti, već samo registruju da je tu bilo promene zemljišta i da se tu sad nalazi nešto drugo. Uz to postoji svedočanstvo o prenošenju kostiju, koje je takođe iz druge ruke. To je dovoljna indicija da mi to istražimo i trebalo bi da se to istraži. U ovom trenutku mi ne možemo da tvrdimo da su tu kosti iz perioda logora Sajmište, ili su iz nekog ranijeg ili kasnijeg perioda. U svakom slučaju to treba ispitati i treba biti pažljiv u sledećim radovima", objašnjava on.

U pisanom odgovoru za Euronews Srbija, iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da se radovi nadziru. 

"Na predmetnoj lokaciji trenutno se odvijaju radovi raščišćavanja srušenog nadzemnog dela objekta, za sada osim šuta na terenu nisu konstatovani drugi sadržaji", navodi se u odgovoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Međutim, Nikola Radić Lucati iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu navodi da mašine već ulaze u volumene skeniranih grobnica, budući da je, kako kaže, pod Nemačkog paviljona bio izdignut u odnosu na tlo. Ističe i da gradski Zavod i njihovi arheolozi to ne zaustavljaju. 

"Otkad je srušena zgrada Nemačkog paviljona, dolazimo ovde svakodnevno, u razmacima od par sati, nikada kontinuirani arheološki nadzor nismo sreli", kaže Miketić.

U Zavodu kažu da su investitoru naložili da im se obrati pre faze zemljanih radova, kako bi se sprovela geofizička istraživanja. Naši sagovornici ipak strahuju da do istraživanja možda uopšte neće doći - a i ako dođe, moglo bi biti prekasno.

Lajbenšperger pojašnjava da Zavod za zaštitu kulture grada Beograda vrše povremeni, a ne stalni nadzor, i da čekaju da se dođe do zemljišnih radova. 

"Sad se radi na raščišćavanju šuta. Kad se on raščisti onda će se radovi zaustaviti i potrebno je da izvođači radova dobiju nove mere zaštite za zemljane radove, koje bi trebalo da predvide i određena arheološka istraživanja", ističe on i dodaje da u Republičkom zavodu smatraju da geofizička ispitivanja neće biti dovoljna, već da je potrebno izvršiti i sondažno istraživanje.

Komentari (1)

NBGD

27.07.2023 13:10

Kada nadlezni kazu istrazicemo, drugi odgovaraju ne verujemo, ima indicija, verovtno je i sl. I sve je to OK. Sad se svi pitamo i kao brinemo da li su tu "ostaci nasih predaka"?! A sve nas je bolelo uvo sta je tu dok je tu bilo... sta je bilo. Zasto NIKOME za poslednih 50 godina nije palo na pamet da se taj lokalitet istrazi? I zasto nije istrazen lokalitet kada "Rade Koncar" maltene vise nije postojao tu?

Srbija