Društvo

Predstavljen plan rekonstrukcije Starog sajmišta: Gradi se panoramski lift, rok za radove do kraja 2023. godine

Komentari

Autor: FoNet

08/08/2022

-

13:19

Predstavljen plan rekonstrukcije Starog sajmišta: Gradi se panoramski lift, rok za radove do kraja 2023. godine
Predstavljen plan rekonstrukcije Starog sajmišta: Gradi se panoramski lift, rok za radove do kraja 2023. godine - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Toranj Centralne kule na Starom sajmištu, budućem memorijalnom kompleksu, biće uskoro uklonjen, pošto su armatura i beton u veoma lošem stanju, ali će potom da se opet vrati prema originalnom projektu, a biće izgrađen i panoramski lift, najavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena prva faza rekonstrukcije, adaptacije i sanacije objekta Centralne kule, rekla da će toranj biti konzerviran, dobijene su sve potrebne dozvole za početak radova, a Zavod će sve vreme obavljati konzervatorski nadzor.

Vučković je objasnila da projekat predviđa vraćanje autentičnog izgleda objekta iz 1937. godine, kada je napravljen, pa će morati da se ukloni sve ono što je doziđivano ili prepravljano.

Prema njenim rečima, prvi problem je bio kad su videli da je u katastru objekat uveden kao "prizemna zgrada", pa je ipak, kad je donet Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište, upisan kao kulturno dobro.

Iznošene su u više navrata tone smeća sa ovog prostora.

"Uspeli smo da iselimo ateljee, a pre mesec dana i poslednje tri porodice koje su živele u Centralnoj kuli", precizirala je Vučković.

Vršiteljka dužnosti direktorke Memorijalnog centra Staro sajmište Krinka Vidaković Petrov rekla je da je pitanje iseljavanja onih koji su u tom kompleksu do sada živeli vrlo složen slučaj, jer eksproprijacija ne rešava sve, pošto ima dosta onih koji tu bespravno žive.

"To će da traje i biće vrlo komplikovano, a najveći "zalogaj" će biti na gradu Beogradu. Biće puno problema, ali rešavaćemo ih u hodu", navela je Petrov.

Ona je dodala da je plan da se do kraja godine završi prva faza rekonstrukcije Centralne kule, a onda ostatak pre kraja 2023.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić rekla je da je obnova Centralne kule prvi korak u nizu onih koji će biti urađeni, i da je obezbeđeno stanovanje osobama koje su u njoj živele, a Ministarstvo je platilo čišćenje objekta i izradu projekta obnove.

Komentari (0)

Srbija