Društvo

Pašalić pokrenuo postupak kontrole rada sekretarijata i MUP posle ubistva žene u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

15:03

Pašalić pokrenuo postupak kontrole rada sekretarijata i MUP posle ubistva žene u Novom Sadu
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovu informacija iz medija da je u Novom Sadu muž posle porodične svađe ubio suprugu, a zatim pokušao samoubistvo, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas, po sopstvenoj inicijativi, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zaštitnik građana od Pokrajinskog sekretarijata traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad (CSR) Grada Novog Sada u ovom slučaju, posebno u vezi sa eventualnim ranijim prijavama za partnersko nasilje i merama koje su preduzete u cilju zaštite žrtve, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Zaštitnik građana traži da mu u istom roku dostavi izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju i ostvarenoj saradnji sa CSR, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

U saopštenju Pašalić je poručio da "kao društvo i kao pojedinci moramo imati nultu toleranciju na svaki vid nasilja, posebno porodičnog", i da "moramo reagovati čak i na same naznake nasilja".

"Ima li kraja ovom tragičnom nizu? Za manje od četiri meseca ove godine ubijeno je sedam žena, što znači da na 15 dana imamo ubistvo. Moramo da shvatimo i kao društvo i kao pojedinci, da nasilje i ubistvo žene nije, ne može i ne sme da bude rešenje porodičnih problema", naglasio je Pašalić.

Pašalić je podsetio da je prošle godine u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno 28 žena, da su okruženje i komšije tih žena uglavnom imali saznanja o narušenim odnosima u tim porodicama, ali da nisu ukazali ili prijavili nadležnim organima, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

"Nasilje nije samo stvar pojedinca kome se direktno dešava već i svih koji su u njihovom okruženju, lokalne zajednice ali i celog društva. Zakonske okvire za reagovanje imamo ali je potrebno da nadležni organi imaju i informaciju da se nasilje nekome događa", rekao je Pašalić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija