Društvo

Srbija je srećnija nego ikada: Naša zemlja ima najveći skok indeksa sreće u svetu u poslednjih 10 godina

Komentari

Autor: Visualcapitalist

24/04/2024

-

15:17

Srbija je srećnija nego ikada: Naša zemlja ima najveći skok indeksa sreće u svetu u poslednjih 10 godina
Srbija je srećnija nego ikada: Naša zemlja ima najveći skok indeksa sreće u svetu u poslednjih 10 godina - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija predvodi listu od 134 zemlje na svetu sa najvećim rastom indeksa sreće od 2010. do 2024. godine, a naša zemlja je i prva na listi istočnoevropskih zemalja čiji je prosečni indeks sreće porastao za više od 20 odsto u poslednjih deset godina.

Država Butan je 2011. predložila rezoluciju UN kojom su pozvane vlade svetskih zemalja da daju prednost sreći i blagostanju svojih građana kao načinu merenja društvenog i ekonomskog razvoja.

I tako je nastao - Izveštaj o svetskoj sreći.

Godine 2012. objavljen je prvi izveštaj, koji analizira podatke Galupove ankete od 2006. do 2010. u kojima se od ispitanika u skoro svakoj zemlji tražilo da procene svoj život na skali od 0 do 10. Iz ovoga su ekstrapolirali jednu "ocenu sreće" na skali do 10, kako bi uporedili koliko su zemlje srećne.

Jesmo li srećniji...

Više od decenije kasnije, Izveštaj o svetskoj sreći za 2024. nastavlja misiju kvantifikacije, merenja i upoređivanja blagostanja. Njegovi najnoviji nalazi takođe uključuju i istraživanje koliko su zemlje postale srećnije u proteklih 10 godina.

A na toj listi, Srbija zauzima - prvo mesto. Srbija predvodi lustu od 12 istočnoevropskih nacija na Top 20 listi čija se prosečna ocena sreće poboljšala za više od 20 odsto u poslednjoj deceniji.

U istom vremenskom periodu, vrednost srpske ekonomije se u tom periodu udvostručila na 80 milijardi dolara, a BDP po glavi stanovnika se zakođe gotovo udvostručio, na 9.538 dolara.

Od prvog izveštaja, Zapadna Evropa je u proseku bila srećnija od Istočne Evrope. Ali, kao što se vidi na ovoj listi povećanja sreće, Istočna Evropa sada je u situaciji da se njihov nivo sreće približava stanovnicima zapadnih zemalja. U stvari, kada se posmatraju oni mlađi od 30 godina, najnoviji rezultati sreće su skoro isti na celom kontinentu, prenosi sajt visualcapitalist.com.

Sve u svemu, 20 zemalja je povećalo svoju ocenu sreće za ceo poen ili više od 2010. godine, na skali od 0 do 10.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija