Život

Koliko košta sreća: Novo istraživanje otkrilo iznos potreban za život u blagostanju

Komentari

Autor: CBS News

27/11/2023

-

23:05

Koliko košta sreća: Novo istraživanje otkrilo iznos potreban za život u blagostanju
Koliko košta sreća: Novo istraživanje otkrilo iznos potreban za život u blagostanju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li sreća može da se kupi? Za većinu ispitanika jednog novog istraživanja u Americi, odgovor je "da", ali po visokoj ceni.

Šest od deset učesnika ankete konsultatnske firme "Empower" veruje da novac može da kupi sreću, ali da im je za takav efekat potrebna plata od oko 284.000 dolara godišnje, iako je prosečna plata u SAD oko četiri puta manja. 

Kada je reč o vrednosti imovine koji bi bio dovoljan za osećaj blagostanja i zadovoljstva, ona iznosi 1,2 miliona dolara, što je daleko veći iznos od prosečne vrednosti američkih domaćinstava procenjene na oko 192.000 dolara.

Novo istraživanje sprovedeno je u teškom periodu za američku ekonomiju, delimično zbog uticaja inflacije koja raste već duže od godinu dana, a prema anketi, 81 posto ispitanika priznalo je da oseća teret rasta cena, piše CBS News. 

Dok je prosečan godišnji iznos koji bi mogao da "kupi sreću" iznosio 284.000 dolara, milenijalci među ispitanicima, odnosno pripadnici generacije rođene između 1981. i 1996, imali su najveće apetite i njihov prosečan željeni iznos bio bi veći od pola miliona dolara.

Empower navodi da su njihove težnje verovatno izazvane time što su najveći deo života bili suočavani sa različitim vidovima ekonomske krize, poput Velike recesije, baš u vreme kada je veliki deo njih počeo da se zapošljava. 

Može li novac da kupi sreću tema je naučnih istraživanja već decenijama, a ove godine je Nobelovom nagradom za ekonomiju nagrađen upravo Danijel Kaneman, koji je u nedavnoj studiji sa kolegama sa Prinston univerziteta otkrio da kontinuirani povraćaj neke investicije u iznosu od pola miliona dolara godišnje može da utiče na zadovoljstvo životom, ali da veći iznos od toga ne predstavlja veliku razliku u percepciji.

Ipak, za mnoge Amerikance sreća se ne postiže samo kroz veliko bogatstvo, ističe Empower. 

Prema studiji, 67 posto ispitanika je navelo da bi bilo srećnije kada bi na vreme mogli da plaćaju sve račune i zaduženja, a više od polovine kada ne bi imali dugove i mogli da bez brige sebi priušte neke luksuzne stvari. Za 45 procenata najveća sreća bila bi posedovanje sopstvenog doma, a sedam od deset ispitanika reklo je da bi više novca moglo da reši većinu njihovih problema.

Komentari (0)

Magazin