Društvo

Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka pluća: Čak 90 odsto obolelih su pušači

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

09:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine oko 7.000 ljudi u Srbiji oboli od raka pluća, a umre oko 5.000 pacijenata, što Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po smrtnosti od te bolesti. Skrining program na karcinom pluća za sada se sprovodi samo u Vojvodini, a u Klinici za plućne bolesti UKCS očekuju da će program ranog otkrivanja početi da se primenjuje i kod njih krajem ove ili početkom naredne godine.

Kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima bili su najčešći imptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan karcinom pluća, a koji su učestvovali u istraživanju sprovedenom od strane Udruženja pacijenata "Punim plućima” i Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Podatak koji ohrabruje je da se nakon pojave prvih simptoma većina pacijenata odmah obratila lekaru i da je dijagnoza stigla u roku od mesec dana. U manjim gradovima i seoskim sredinama pacijenti duže čekaju na dijagnozu.

Prezentujući podatke istraživanja, dr Spasoje Popević, zamenik direktora Klinike za plućne bolesti UKC Srbije ukazao je na zabrinjavajući podatak da su gotovo 90 odsto anketiranih pacijenata ranije bili pušači, a da jedna trećina njih i dalje puši.

"Ono što je pozitivno u odnosu na istu anketu koju smo radili pre dve godine je što sada pacijenti značajno brže dolaze do dijagnoze. Više od polovine pacijenata se posle prvih simptoma odmah javilo lekaru i lekar ih je odmah uputio na pravo mesto - pulmologu. Dijagnoza je kod više od polovine pacijenata  uspostavljena za oko mesec dana, što je u skladu sa svetskim standardima, standardima razvijenih zemalja gde se od prvih simptoma do dijagnoze čeka tri nedelje", kaže Popević za Euronews Srbija.

Pacijenti uglavnom pušači

Dodaje da je negativan utisak što 90 odsto pacijenata pripadaju grupi aktivnih ili bivših pušača. Čak jedna trećena pacijenata je i posle uspostavljanja dijagnoze nastavila sa pušenjem.

"Situacija mnogo bolja nego pre dve godine, sada pacijenti značajno manje lutaju u traganju za dijagnozom. Veliki broj pacijenata se složio da bi puno značilo uvođenje skrininga kod rizičnih grupa na teritoriji centralne Srbije, jer taj skrining već postoji u Vojvodini. Treba i ovde da se uvede da bi rak pluća otkrili u ranom stadijumu kada može da se operiše. Klinika za pulmologiju UKCS je učinila sve da pripremi program skrininga na karcinom pluća i nadamo se da će krenuti ove godine ili početkom naredne", istakao je dr Popević.

Pexels

 

Najčešće primedbe pacijenti su imali na dugo čekanje na dijagnostiku, odnosno skener, bronhoskopiju, poteškoće prilikom zakazivanja pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama, odnosno nemogućnost zakazivanja kod lekara u kliničkim centrima.

Na pitanje šta misle koji je razlog što im rak pluća nije otkriven na vreme, gotovo polovina pacijenata je rekla da su ignorisali simptome, a jedna trećina da ih lekar nije uputio na pregled. Oko 10 odsto ispitanika se plašilo da ide kod lekara i isto toliko njih je navelo kao razlog to što ne postoji skrining na rano otkrivanje raka pluća.

"Država je dosta toga uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija. Ipak, kada se radi o preventivi malo toga je urađeno. Kao udruženje se zalažemo da se ponovo pokrene pitanje uvođenja skrininga na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje", rekla je Olja Ćorović, iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Otkrivanje u ranoj fazi

Skrining na rano otkrivanje raka pluća jedino se u Srbiji sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova zdravstvena ustanova već više od tri godine na području AP Vojvodine kod visokorizičnih osoba sprovodi program ranog otkrivanja raka pluća, što Srbiju svrstava u prvu državu Zapadnog Balkana koja je uvela ovaj skrining za svoje građane. Do sada je pregledano više od 4.000 osoba u riziku, a kod 86 sugrađana otkriven je karcinom pluća.

"Osim Novog Sada u toku ove godine u skrinig je uključeno i područje Subotice, a očekuje se početak skriniga u Vrbasu. U posmatranom periodu dijagnostikovano je ukupno 40 pacijenata sa benignim promenama i 88 pacijenta sa promenama maligne etiologije, od čega 86 je imalo karcinom pluća. Karcinom bronha u prvom i drugom stadijumu bolesti otkriven je kod oko 50,4 odsto pacijenata, 17,4 odsto je bilo u trećem stadijumu, 28,6 odsto u četvrtom, dok kod određenog procenta nije bilo moguće odrediti stadijum bolesti", rekla je dr Daliborka Bursać, načelnica dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

profimedia

 

Petri Simić (66) iz Beograda sasvim slučajno je otkriven karcinom pluća i to u vreme epidemije korona virusa 2021. godine. Na pregled je otišla zbog problema sa grlom.

"Na rendgenu pluća lekari su odmah videli da imam rak. Nisam mogla da verujem, pogotovu što sam se osećala dobro, svakodnevno sam prelazila po pet, šest kilometara bez da se zadišem, preplivalala Adu Ciganliju, igrala fudbal. Ali, ipak, verovala sam da ću to pregurati, živela sam noramalno, posle dve terapije karcinom je nestao. Na vreme sam ga otkrila. Za godinu dana bolesti, udarnih terapija, sada već treću godinu gazim veoma uspešno. Samo idem na redovne kontrole. Osećam se dobro, ništa mi ne fali. Ja sam imala sreće, jer mi je rak otkriven u početnoj fazi", navela je Petra.

Lekari kažu da je pušenje glavni uzrok za nastanak raka pluća. 

"Pušenje, pa dva prazna mesta, aerozagađenja i stres. Ali pušenja je glavni uzrok za nastanak karcinoma pluća. Kod nas najveći broj pacijenata obolelih od raka pluća ima rak pluća koji je uzrokovan pušenjem", zaključio je Popević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija