Zdravlje

Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva

Komentari

Autor: Euronews

16/09/2023

-

08:34

Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva
Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska biotehnološka kompanija Ose Immunotherapeutics saopštila je da je njena vakcina protiv određenih vrsta raka pluća efikasna u smanjenju smrtnosti obolelih za čak 41 odsto. Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u Evropi i SAD, prenosi Euronews.

Rezultati treće faze kliničkog ispitivanja koji imaju za cilj procenu terapijskih prednosti vakcine, poslednji su korak pre nego što bi lek mogao da se plasira na tržište, objavljeno je u časopisu "Annals of Oncology". Vakcina je primenjena na pacijentima sa uznapredovalim karcinomom  malignih ćelija pluća (NSCLC ili adenokarcinomom), najčešćim tipom raka pluća i onim koji je "obično manje osetljiv na hemoterapiju i terapiju zračenjem", kako ga opisuje američki Institut za istraživanje kancera.

Ukupno 219 pacijenata, od kojih su svi pokazali otpornost na druge tretmane, učestvovalo je u studiji koja je obuhvatila devet evropskih zemalja i SAD. Dve grupe pacijenata činilo je 139 pacijenata koji su primili vakcinu i 80 koji su primili konvencionalnu hemioterapiju.

Pacijenti koji su primali "Tedopi" pokazali su značajno veću stopu preživljavanja i imali su bolji kvalitet života od onih koji su primali hemioterapiju, saopštio je profesor i autor studije Benjamin Bese sa Instituta "Gustave Roussy".

Vakcina kompanije Ose Immunotherapeutics korišćena je u ovom ispitivanju kao tretman treće metode lečenja, što znači da su pacijenti prethodno već primili dve druge vrste terapije. 

"Dalja evaluacija jasno opravdava očekivanja u drugoj fazi lečenja uznapredovalog i metastatskog adenokarcinoma, kako bi se ova vakcina protiv raka potencijalno učinila dostupnom pacijentima koji se teško ili neuspešno leče, a potrebne su im inovativne medicinske metode"  dodao je Bese. 

"Tedopi" vakcina je efikasna kod pacijenata sa genom HLA-A2, koji je prisutan kod polovine svetske populacije, prema istraživanju Ose Immunotherapeutics. Primenjuje se u početku na svake tri nedelje, zatim na svakih osam nedelja tokom jedne godine, a potom svakih 12 nedelja.

Nicolas Poirier, izvršni direktor kompanije, rekao je da su nedavni rezultati različitih ispitivanja "naglasili obećavajuću mogućnost ove nove terapeutske generacije vakcina“. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin