Društvo

"Batut": Veliki kašalj potvrđen kod 1.348 pacijenata, registrovano 68 slučajeva mаlih bоginjа

Komentari

Autor: Fonet

29/04/2024

-

13:43

"Batut": Veliki kašalj potvrđen kod 1.348 pacijenata, registrovano 68 slučajeva mаlih bоginjа
"Batut": Veliki kašalj potvrđen kod 1.348 pacijenata, registrovano 68 slučajeva mаlih bоginjа - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je na teritoriji Srbije, zaključno sa 26. aprilom, prijavljeno 1.348 potvrđenih slučajeva pertusisa ili velikog kašlja kod kojih je dijagnoza postavljena od početka ove godine, dok je registrovano 68 slučajeva mаlih bоginjа.

Kako se navodi, od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca.

Kod najvećeg broja prijavljenih slučajeva dijagnoza je postavljena tokom januara.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 120 bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.

Najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, gde su registrovane i najviše stope incidencije. 

U Beogradu u okviru epidemije prijavljene 22. februara registrovano 45 slučajeva morbila

Na teritoriji Srbije registrovano je 68 slučajeva mаlih bоginjа (morbila) zaključno sa 26. aprilom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

U Beogradu je, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovano 45 slučajeva morbila, od kojih je 37 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a osam obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je 12 dece mlađe od šest godina, od kojih je 10 bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 10 nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, četiri potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14, 15, 16 i 23 godine, kao i 19 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih, naveo je Institut. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija