Društvo

Jedna od 10 osoba mesecima posle preležanog koronavirusa ima neki od simptoma postkovid sindroma

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

10/08/2021

-

08:29

Jedna od 10 osoba mesecima posle preležanog koronavirusa ima neki od simptoma postkovid sindroma
Jedna od 10 osoba mesecima posle preležanog koronavirusa ima neki od simptoma postkovid sindroma - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Nikola Anđić, Rade Prelić, Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu doktor Boris Đinđić kaže da jedna od 10 osoba koje su prebolele kovid 19 mesecima ili čak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma.

Đinđić objašnjava da su simptomi postkovid sindroma vrlo nespecifični, a uglavnom se zasnivaju na gubitku kvaliteta i opadanju kose, gubitku kvaliteta noktiju i promenama na koži.

"Zasnivaju se i na poremećajima nekih drugih organa, pre svega oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa postoje pacijenti koji ispoljavaju bol u grudima koji traje mesecima nakon preležanog virusa", precizira Đinđić.

Prema njegovim rečima, "bukvalno imamo na ovim visokim temperaturama jednu malu epidemiju tih prekordialnih i koronarnih bolova koji su uslovljeni naglim promenama temperature i izlaganju klima uređajima u nekontrolisanom obimu".

Prema poslednjim podacima, ponovo raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji. U poslednja 24 časa na koronavirus testirano je 10.663 osoba, od čega je zaraženo njih 752, a preminule su četiri osobe. Epidemiolozi upozoravaju na novi talas koronavirusa na jesen i apeluju da se sprovede aktivna imunizacija građana. 

Stručnjaci apeluju na građane da budu odgovorni ističući da su vakcina i poštovanje epidemioloških mera jedina preventiva pred moguću "burnu jesen".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija