Društvo

Škole organizuju Nedelju sećanja i zajedništva: Izvode dramske predstave, sade drveće za žrtve

Komentari

Autor: S. Tuvić

08/05/2024

-

07:10

Škole organizuju Nedelju sećanja i zajedništva: Izvode dramske predstave, sade drveće za žrtve
Škole organizuju Nedelju sećanja i zajedništva: Izvode dramske predstave, sade drveće za žrtve - Copyright Tanjug/Veran Matić, Sava Radovanović, Miloš Milivojević, Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

U osnovnim i srednjim školama od danas do petka, 10. maja obeležava se Nedelja sećanja i zajedništva u znak sećanja na masovna ubistva u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, ali i tragediju u Niškoj Banji.

Škole su organizovale različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga. Ministarstvo prosvete uputilo je školama dopis, pre prolećnog raspusta, koje aktivnosti mogu da organizuju kako bi se obeležila godišnjica strašnih tragedija.

"U Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave", navedeno je u dopisu.

Predložili su organizaciju humanitarnih i volonterskih aktivnosti, sakupljanje sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti koje se mogu opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani. Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina.

"Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva kao i budućih memorijalnih centara. Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara", naveli su iz Ministarstva prosvete.

Za svaku žrtvu po jedno stablo

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginje Milice" na Novom Beogradu kaže da će ta škola Nedelju sećanja i zajedništva obeležiti tako što će učenici zasaditi drveće. Biće posađeno onoliko stabala koliko je bilo žrtava u tragičnim događajima. 

"Ministarstvo prosvete je predložilo na različite načine da se obeleži ova nedelja. Jedna od opcija je i dodatno ozelenjavanje zelenih površina. Mi smo se opredelili za tu opciju. Mi ćemo za svaku žrtvu masovnpog ubistva posaditi po jedno stablo", rekao je Eger za Euronews Srbija.

Tanjug Video

 

Ministarstvo prosvete je ostavilo mogućnost da škole koje u okviru svog plana aktivnosti već imaju akcija koja se odnosi na razvijanje humanosti, empatije, solidarnosti, da ih samo prošire.

"Cilj je da ovo postane tradicija i da sledeće godine budu uvršteno u školski kalendar", naveo je on.

Đaci će ove nedelje imati regularne časove, a sve aktivnostio sprovode se na času odeljenskog starešine (ČOS). U OŠ "Kneginje Milice" drveće će biti posađeno između dve smene- kada prva smena završi sa nastavom, a druga dolazi u školu.

"Imamo tu čuvenu među smenu, između prve i druge smene kada je moguće okupiti sve đake. Ova nedelja se zove Nedelja sećanja i zajedništva. Zajedništvo ćemo pokazati zajedničkom sadnjom drveća", naveo je Eger.

Zajedničke aktivnosti

Ima i primera gde više škola organizuju zajedničke aktivnosti.Tako će učenički parlamenti OŠ "Gavrilo Princip" i OŠ "Sava Šumanović" imati zajedničke aktivnosti.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Ove nedelje biće organizovane posete učenika jedne škole drugoj, imaće zajedničke časovi. Još uvek pokušavamo da se uskladimo, ali to nije jednostavno. Učenički parlamenti će imati zajedničke aktivnosti, dolaziće u posete jedni drugima, biće organizovani zajednički časovi", naveo je za Euronews Srbija Miloš Tasić, direktor OŠ "Gavrilo Princip".

Nedelja sećanja i zajedništva organizuje se u znak sećanja na žrtve tri tragedije, koje su se prošle godine dogodile u Srbiji. Prva je bila masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je učenik te škole K.K. pucao iz očevog pištolja i ubio deset osoba - devet učenika i čuvara škole.

Dan kasnije, 4. maja, dogodilo se masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašjo, selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Tada je Uroš B., koji je pucao iz automatskog oružja na svoje komšije. Ubio je devet osoba i ranio 12 ljudi.

Treća tragedija dogodila se u Niškoj Banji 5. oktobra prošle godine, kada je dečaka Andreja Simića (13) nožem ubio školski drug M.M. (13).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija