Društvo

Novinare lista "Jedinstvo" drugi put proteruju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

12:34

Novinare lista "Jedinstvo" drugi put proteruju
Jedinstvo izbacuju iz prostorija u Mitrovici - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Novinarima lista "Jedinstvo" drugi put preti izbacivanje iz prostorije ove medijske kuće, sada iz Kosovske Mitrovice. Danas su novinari i medijski radnici koji izveštavaju na srpskom jeziku, održali protest u znak podrške kolegama jedinog štampanog medija na Kosovu.

Novinarima Jedinstva je rečeno, kaže direktorka "Jedinstva", Rada Komazec, da su prostorije, koje koriste više od 20 godina i koje su pripadale preduzeću "Luks", prodate, i da zato ne mogu više boraviti u njima.

"Izvesni gospodin Peci, koji je navodno kupio ovu zgradu, bio je vrlo neprijatan i zapretio nam je policijom i specijalcima", rekla je Komazec i dodala da su pokušavali da stupe u kontakt sa Agencijom za privatizaciju, ali bezuspešno. Žalili su se i Unmiku, ali je rešenje o iseljenju ostalo.

"Nažalost, po drugi put Albanci nas isteruju iz našeg radnog prostora. Svu našu imovinu i pokretnu i nepokretnu u Prištini oteli su 1999. godine, a sada nas opet progone iz prostora koji smo dobili na korišćenje od Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju 2003. godine kao list prognanik", nastavlja Komazec.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović, rekao je da će udruženje o ovom, kako je istakao, ukidanju medijskih sloboda, obavestiti evropsku i svetsku federaciju novinara. Novinari i medijski radnici sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom, u znak protesta, spustili su na trenutak kamere i fotoaparate na zemlju.

Pre dva meseca u prostorije "Jedinstva" došao je, kaže Komazec, njima nepoznati čovek i rekao da je kupio nekretnine koje pripadaju društvenom preduzeću "Luks" preko Agencije za privatizaciju u Prištini i da je potrebno da se isprazne prostorije.

"U sredu, 8. maja je došao advokat izvesnog Pecija i uz pretnje naložio našim novinarima  i zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci, koja se nalazi u istoj zgradi, da do srede 15. maja  napuste ove prostorije. Rekao je da će u protivnom doći sa policijom koja bi hapsila ljude i zaplenila imovinu. Mi smo to shvatili kao vid pretnje", dodala je ona.

Inače, novinari "Jedinstva" su do sredine 1999. godine radili u svojoj višespratnici Doma štampe u Prištini, odakle su izbačeni a u zgradu je smešteno nekoliko ministarstava Vlade Kosova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija