Društvo

Više cene udžbenika: Izdavači krive inflaciju, poskupljenje štampe i papira

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/05/2024

-

08:01

Više cene udžbenika: Izdavači krive inflaciju, poskupljenje štampe i papira
Više cene udžbenika: Izdavači krive inflaciju, poskupljenje štampe i papira - Copyright Tanjug/Predrag Mitić, Zoran Žestić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udžbenici za osnovce skuplji su za pet do 10 odsto u odnosu na prošlogodišnje cene. Kompleti za niže razrede koštaju u proseku oko 10.000 dinara, dok su cene kompleta za više razrede u proseku oko 20.000 dinara. Cena zavisi od izdavača za koji su se škole opredelile. Roditelji, koji udžbenike kupuju preko škole, kažu da su stigle ponude i da cene kompleta za osmi razred prelaze 23.000 dinara.

Ukoliko roditelji imaju dva učenika viših razreda samo za udžbenike moraće da izdvoje više 40.000 dinara. Ako se na to dodaju sveske, olovke, flomastere, tempere..., ali i obuću i odeću, za pripremu dva školarca roditelji će morati u septembru da izdvoje između 70.000 i 80.000 dinara.

Za roditelje koji udžbeničke komplete kupuju preko škole ovih dana stigle su ponude iz obrazovnih ustanova. Pogodnost takve kupovine je što se knjige mogu kupiti na četiri mesečne rate. Međutim, mnoge su iznenadile cene koje su povećane u odnosu na prošlu godinu.

"Stigla nam je ponuda od škole. Udžbenici za osmake koštaju 23.145 dinara. Tu su uključene i radne sveske, zbirke. Udžbenici nisu samo od jednog izdavača, već ima više njih. Tako, recimo, za udžbenike iz srpskog izdavač je Bigz, za fiziku Klet, za Hemiju Novi Logos, informatika Eduka... Za drugo dete koje od septembra ide u treći razred, udžbenici koštaju 11.430 dinara. Isto su različiti izdavači", priča majka koja će za dva kompleta udžbenilka morati da izdvoji oko 35.500 dinara. 

Dodaje da su je iznenadile pojedinačne cene udžbenika koje su dobili u ponudi škole. Udžbenik engleskog jezika koje izdaje Akronolo košta 2.150 dinara, udžbenik nemačkog jezika koje izdaje Bigz školstvo košta 1.975 dinara, udžbenik biologije Novog logosa košta 1.650 dinara, Čitanka- Bigz 1.200 dinara. Na spisku udžbeničkog kompleta nalazi čak 19 naslova.

Euronews Srbija

 

Grad Beograd će ove godine pomoći roditeljima školaraca, tako što će u septembru dobiti 20.000 dinara po svakom đaku. Porodice koje imaju dva učenika mogu računti na pomoć od 40.000 dinara. Međutim, Srbija nije samo Beograd. U unutrašnjosti, gde su i primanja manja, roditelji nemaju nikakvu pomoć. Eventualno neke opštine su izdvojile sredstva za nabavku udžbenika učenicima prvog i drugog razreda. 

Poskupljenje izdavača

U izdavačkoj kući Klet, koja ima najviše tržišnog kolača, kažu da su cene udžbenika od početka godine u proseku više za oko pet odsto. Poskupljenje pravdaju inflacijom, poskupljenjem štampe i papira.

Pojašnjavaju da cene udžbeničkih kompleta u školama nisu iste. One zavise od toga koje je udžbenike škola izabrala, kao i od toga da li se u okviru kompleta nalaze samo udžbenici ili i dodatna nastavna sredstva koja nisu obavezna, poput radnih listova i radnih sveski.

"Cena jednog kompleta za učenike od prvog do četvrtog razreda, koji, osim udžbenika za pet predmeta (srpski jezik, matematika, svet oko nas, muzička kultura i likovna kultura) uključuje i udžbenike za jedan strani jezik i Digitalni svet, iznosi oko 10.000 dinara", kažu u Kletu za Euronews Srbija.

Duplo više novca roditelji treba da izdvoje za udžbenike viših razreda osnovne škole. 

"Cena kompleta udžbenika za više razrede, od petog do osmog, koji uz obavezne udžbenike za 9 do 11 predmeta (srpski jezik i književnost, matematika, istorija, geografija, biologija, tehnika i tehnologija, informatika i računarstvo…), kao i strane jezike, je u proseku oko 20.000 dinara", navode u Kletu.

U Zavodu za udžbenike kažu da su udžbenici od prvog do osmog razreda poskupeli za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Euronews Srbija

 

"Cene naših udžbenika spadaju u kategoriju najpristupačnijih na tržištu u Srbiji, uz napomenu da je do poskupljenja došlo prvi put nakon deset godina. Cena udžbeničkog kompleta, koji uključuje osnovne udžbenike i radne sveske za prvi razred osnovne škole, iznosi 8.500 dinara, dok je iznos za više razrede oko 14. 000 dinara. Komplet udžbenika za više razrede uključuje udžbenike za dva strana jezika i Zbirku materijala za tehničko i informatičko obrazovanje", kažu u Zavodu za Euronews Srbija.

Lužanin: Nisu realne cene

Prof. Zorana Lužanin sa PMF-a u Novom Sadu i bivša državna sekretarka u Ministarstvu prosvete nedavno je za Euronews Srbija rekla da cene udžbenika u Srbiji nisu realne i da tržište udžbenika ne može da bude slobodno, jer škola odlučuje šta roditelj treba da kupi.

Podsetila je na inicijativu koja je pokrenuta u periodu kada je ministar prosvete bio Srđan Verbić (Lužanin bila državni sekretar) da se ograniči maksimalna cena udžbenika i da se da odredi preporučeni obim. To je ušlo u Zakon o udžbenicima koji je usvojen 2015. godine, ali je ubrzo povučen.

"Sada imamo potpuno slobodno tržište, što ne bi smelo da bude, jer je udžbenik od javnog interesa. Taj Zakon je predviđao da država definiše maksimalnu cenu udžbenika. U cenu bi ulazila štampa, deo novca izdavačima i autorima, ali bi cena bila dva do tri puta manje. Druga stvar je bila da se uvede preporuka koliki obim udžbenika treba da bude i kakvi udžbenici treba da budu", navela je ona.

Smatra i da trenutne cene udžbenika nisu realne, da tržište udžbenika ne može da bude slobodno, ako škola odlučuje šta roditelj mora da kupi.

"Da bi tržište bilo slobodno onaj ko daje pare- roditelj ili država treba da bira šta će da kupi", kaže ona.

Navodi i da situacija sa tržištem udžbenika može da se reši, samo je pitanje da li ima volje za to.

"Ogromne pare idu na udžbenike, a prvo pitanje je da li ima potrebe za tim obimom i tom količinom udžbenika", navela je ona.

 

Komentari (0)

Srbija