Društvo

Besplatni udžbenici: Treba li država da pomaže samo đake iz siromašnijih porodica ili svu decu podjednako

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle odluke da beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike, sve češće se čuju glasovi da bi takvu odluku trebalo proširiti i na celu zemlju. Najpre su političari, pre svega opozicioni, u drugim lokalnim sredinama, zatražili da i drugi đaci dobiju tu povlasticu. Potom se vladi sa sličnim zahtevom obratila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

S druge strane, različite su reakcije kad je reč o ekonomskoj opravdanosti ovakvih predloga. Kritičari ovih mera ukazuju na to da nema mnogo smisla da se budžetski novac troši i na one koji već imaju dovoljno, ali i da nema potrebe da se novi udžbenici kupuju svake godine.

Neravnomerna ekonomska razvijenost regiona u Srbiji podstakla je poverenicu Janković da zatraži, da osim učenika u Beogradu, pravo na besplatne udžbenike dobiju i đaci iz unutrašnjosti.

"Tamo je sigurno roditeljima mnogo teže i mnogo teže pogađa kućni budžet nego nas ovde u Beogradu. U krajnjem slučaju, nabavka besplatnih udžbenika u Beogradu je nešto što je dobro, pozitivno, raduje me da je obrazovanje učenika prioritet, ali besplatni udžbenici ne treba da budu privilegija učenika u Beogradu, već naprotiv, deo priče o jednakom, dostupnom i pravednom obrazovanju", rekla je Janković.

Ekonomska pravednost

I ne prvi put, ovakva inicijativa na dnevni red stavlja pitanje ekonomske pravednosti - da li država treba da pomaže samo siromašniju decu ili da pomoć pruža svima jednako bez obzira na socijalni status.

Pojedini ekonomisti smatraju bi selektivna pomoć ugroženima bila ispravnija, ali da bi administrativno bila komplikovanija i skuplja, pa samim tim i rizičnija za realizaciju.

Euronews Srbija

 

"Generalno bi bilo dobro da se socijalno staranje kod nas bolje reši, ali na pojedinačnoj stvari se to ne može rešiti, jer je to onda preskupo. Trebala bi posebna evidencija za ovu svrhu kako to treba deliti. Trebalo bi svako dete da ima udžbenike besplatno tako da se ne pravi razlika među njima", kaže za Euronews Srbija ekonomista Milan Kovačević.

Koliko će podela besplatnih udžbenika koštati budžet - računica još nije izvedena. Međutim, prema dostupnim podacima, za gotovo petinu đaka koji po raznim osnovama već dobijaju besplatne udžbenike, iz  budžeta se izdvaja oko 6 miliona evra, pa se prostom računicom može zaključiti da bi besplatne knjige za sve đake u Srbiji  svake godine državnu kasu opteretile za preko 30 miliona evra.

Besplatni udžbenici

Grad Beograd je ove školske godine obezbedio za sve osnovce i srednjoškolce komplete besplatnih udžbenika. 

Pošto škole biraju izdavače, Grad im je poslao zahtev da popune tabele potrebnih udžbenika kao i broja đaka. Udžbenici su naručeni od dvadesetak izdavača i oni su morali da budu u Katalogu udžbenika odobrenom od strane Ministarstva prosvete.

Za osnovne škole nabavljeno je okvirno 130.000 kompleta udžbenika i za to je izdvojeno 1.637.000.890 dinara sa PDV-om. Za srednje škole nabavljeno je blizu 60.000 kompleta udžbenika i izdvojeno 718.430.083 dinar sa PDV-om.

S druge strane, Ministarstvo prosvete obezbedilo je udžbenike za đake iz socijalno ugroženih porodica, učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, učenike osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, a imaju braću i sestre u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici sa izuzetnim sposobnostima.

Euronews Srbija

 

Ministarstvo prosvete je za nabavku besplatnih udžbenika za osnovne škole izdvojilo oko 720 miliona dinara.

Pojedini đaci u Beogradu dobili su duple besplatne udžbenike, jer Grad i resorno Ministarstvo nisu mogli da se dogovore. Ministarstvo prosvete nabavilo je knjige i za decu u prestonici koja spadaju u kategorije za koje je na nivou cele zemlje predviđeno da dobiju besplatne udžbenike, a Grad je nabavio za sve đake.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija