Društvo

Napad na zaposlene u obrazovanju krivično delo: Ministarstva prosvete i pravde prihvatili zahtev prosvetara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2024

-

15:47

Napad na zaposlene u obrazovanju krivično delo: Ministarstva prosvete i pravde prihvatili zahtev prosvetara
Štrajk prosvetara - Copyright Euronews/Dušan Hadži Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Završen je sastanak reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva pravde, koji je počeo u Vladi Srbije u 14 sati. 

Na sastanku je dogovoreno da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Sa predsednicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama razgovarali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka pravde Maja Popović. 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje sa sindikatima koji su važan partner ministarstva i učestvuju u svim procesima kako bi se našla najbolja zakonska i podzakonska rešenja i unapredio obrazovno-vaspitni rad.

Ministarstvo prosvete

 

Ona je osudila svaki oblik nasilja, saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim.

Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Ministarstvo prosvete

 

 

Podsetimo, zaposleni u prosveti su danas u 12 sati organizovali protest isped Narodne skupštine u znak solidarnosti sa kolegom iz Bačke Palanke koga je pretukao učenik. Oni su tražili izmene Krivičnog zakonika i da se napad na nastavnika tretira kao krivično delo, odnosno da nastavnici imaju isti status kao i advokati i da se napad na nastavnika u Krivičnom zakonuku isto tretira kao i napad na advokata.

"Prihvatili su to što smo tražili. Ide se na izmenu Krivičnog zakonika. Već sutra će sindikatima iz Ministarstva pravde biti prosleđen tekst na usaglašavanje. Ne radi se ovde samo o zaštiti nastavnika od nasilja već o pojačanoj krivično pravnoj zaštiti svih zaposlenih", rekla je nakon sastanka Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije za Euronews Srbija.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija