Društvo

Sve o besplatnim udžbenicima i tabletima: Roditeljima u proseku po 6.000 dinara - kakva je procedura

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/08/2021

-

17:26

Sve o besplatnim udžbenicima i tabletima: Roditeljima u proseku po 6.000 dinara - kakva je procedura
Sve o besplatnim udžbenicima i tabletima: Roditeljima u proseku po 6.000 dinara - kakva je procedura - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kako će izgledati kupovina udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole u novoj školskoj godini, šta zapravo finansira Grad Beograd, a šta će biti obaveza roditelja i kako će funkcionisati dodela tableta za starije razrede?

Ova pitanja koja muče mnoge roditelje osnovaca danas su u dobila odgovor. Ono što je izvesno jeste da će, kada je reč o prvacima i drugacima, kupovinu četiri udžbenika - srpski, matematika, svet oko nas i strani jezik u beogradskim osnovnim školama finansirati Grad Beograd, kao i da će đaci od trećeg do šestog razreda dobiti besplatne tablet računare, digitalne udžbenike i internet.

Fondacija za mlade talente Grada Beograda objavila je danas javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava na koji će moći da se prijave roditelji ili staratelji učenika prvog i drugog razreda od 20. avgusta do 30. septembra kako bi dobili novac za kupovinu četiri udžbenika koje Grad finansira.

"Dodelom bespovratnih novčanih sredstava za kupovinu udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, Grad Beograd nastavlja kontinuiranu politiku unapređivanja obrazovanja, ulaganja u razvoj školstva i pomoći školarcima", izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako će, međutim, sve to izgledati, postoje li rokovi i šta roditelji treba da urade?

Kako izgleda procedura za udžbenike

Roditelji će, naime, prilikom prijave morati da prilože potvrdu iz škole o upisu deteta, zatim za udžbenike kog izdavača su se škole opredelile, kopiju lične karte, kopiju platne kartice na kojoj je žiro račun na koji će novac biti uplaćen, dok će izvod iz matične knjige rođenih za dece automatski da se povlači iz baze.

"Ne možemo da kažemo koliko će tačno roditelji dobiti novca na žiro račun, jer su cene udžbenika različite i zavise od izdavača do izdavača. Prosečna vrednost će biti oko 6.000 dinara, kod nekih izdavača više, kod nekih manje. Škole biraju udžbenike koje će đaci koristiti", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas na predstavljanju projekta.

Roditelji se mogu prijaviti za bespovratna sredstva i onlajn. Oni će automatski dobijati povratnu informaciju koliko će im sredstava biti uplaćeno na žiro račun. Neće se čekati da se završi tender, već će se predmeti obrađivati sukcesivno i roditeljima uplaćivati sredstva.

U Gradu kažu da su se odlučili za ovaj model jer su mnogi roditelji već počeli da uplaćuju novac za kupovinu udžbenika preko škole, a neki su kupili polovne udžbenike.

Tanjug/Jaroslav Pap

Roditelji dobijaju novac za kupovinu udžbenika iz srpskog, matematike, sveta oko nas i stranog jezika

Grad će na taj način finansirati četiri udžbenika za oko 34.000 učenika prvog i drugog razreda. Roditelji će novac dobiti samo za udžbenike, a ne i za radne sveske koje idu uz njih. 

Za sredstva neće moći da konkurišu roditelji čija deca dobijaju besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete. To su obično deca slabijeg materijalnog stanja, ali i učenici koji su treće ili četvrto dete u porodici. 

Šta je sa tabletima i da li roditelji imaju troškove

Za učenike trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda - za 37.552 dečaka i devojčica Grad će nabaviti tablet računare. Svaki učenik će dobiti svoj internet Telekoma Srbija, kao i kod za pristup digitalnim udžbenicima.

"Tableti će biti deljeni u školama posle 1. septembra. O tome će roditelji dobiti informaciju od škola. Tableti su osigurani, to znači ako dete izgubi i ošteti roditelji ne plaćaju ništa već osiguranje. Nakon tri godine tableti će biti vlasništvo roditelja", naveo je Vesić.

U javnosti su se pojavile oprečne informacije da će roditelji morati da otplate tablet računare da bi ostali u njihovom vlasništvu, Vesić kaže da to nije tačno i da će roditelji dobiti besplatno tablet računare da budu njihovo vlasništvo posle tri godine.

Grad Beograd će obezbediti i oko 7.000 laptopova za učitelje i nastavnike u Beogradu od trećeg do šestog razreda. Oni će , takođe, imati kodove za besplatne digitalne udžbenike.

Plan je da sledeće godine budu kupljeni tablet računari za decu koja završavaju drugi razred, tako da će za dve godine svi učenici od trećeg do osmog razreda imati tablet računare.

Tanjug/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Za učenike prvog i drugog razreda Grad finansira četiri udžbenika

Tablet računari neće moći da se koriste od 22 sata do šest sati ujutro i sa njih će deca moći da odlaze samo na sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete sa "bele liste". Deca neće moći na njima da koriste društvene mreže, niti "Youtube" ili da "guglaju".

Digitalni udžbenici ne manjaju štampane

Digitalni udžbenici neće zameniti štampane udžbenike. To znači da će roditelji za učenike od trećeg do šestog razreda morati da im kupe i štampane udžbenike. 

"Deca u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu ove godine imaju i papirne udžbenike, ali ćemo Zakonom o obrazovanju, koje radi Ministarstvo prosvete, a čiji sam član Radne grupe, predvideti obavezu da ubuduće postoje i digitalni udžbenici. Verujem da ćemo od sledeće godine moći da dođemo u situaciju da nema više potrebe za papirnim udžbenicima, već da deca mogu da imaju samo digitalne", naveo je Vesić.

On je pojasnio da je prvobitni plan bio da se obezbede tableti za decu od prvog do četvrtog razreda, te da je Ministarstvo prosvete sugerisalo da deca u prva dva razreda treba da imaju štampane udžbenike, zbog motorike pisanja.

Grad je prihvatio sugestiju Ministarstva prosvete, te su tako tablete dobili učenici petog i šestog razreda koji na početku nisu bili planirani. 

Projekat besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, tablet računari, internet, digitalni udžbenici, ali i laptopovi za nastavnike koštaće Grad oko 10 miliona evra. Vesić kaže da će Grad Beograd to otplaćivati tri godine. 

Komentari (2)

zaklina

20.08.2021 13:05

gde da se obratim za besplatan tablet i knjige

Vesna

01.09.2021 08:22

A za decu van Beograda NIŠTA?!Ona ne POSTOJE?!SRAM VAS BILO!!

Srbija