Društvo

Institut za neonatologiju: Prošle godine donirano 309 litara humanog mleka

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

16:40

Institut za neonatologiju: Prošle godine donirano 309 litara humanog mleka
Institut za neonatologiju: Prošle godine donirano 309 litara humanog mleka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 19. maja, Svetskog dana donacije humanog mleka, Institut za neonatologiju podseća da je Prva srpska banka humanog mleka osnovana u Beogradu u tom Institutu 2009. godine, a da je od 24 donorki, u 2023. godini Institutu donirano 309 litara humanog mleka. 

Kako se navodi u saopštenju Institutu za neonatologiju, ta institucija obeležila je i ove godine Svetski dan donacije humanog mleka u svečanoj sali Instituta, kada je organizovano druženje lekara i medicinskih sestara sa majkama donorkama i njihovim bebama. 

U znak zahvalnosti za taj izuzetno humani čin majkama donorkama uručene su zahvalnice i organizovan je prigodan koktel. 

Prva srpska banka humanog mleka obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno i na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji način ishrane. 

Banka mleka Instituta za neonatologiju funkcioniše po jasno definisanim standardima i preporukama koje su objavile  asocijacije banaka mleka u celom svetu, u prvom redu Evropska asocijacija banaka mleka (EMBA)i,poseduje savremenu opremu za prikupljanje,obradu, čuvanje i distribuciju mleka. 

Sve majke koje su zdrave, imaju višak mleka i želju da postanu donorke mogu da nam se obrate Institutu za neonatologiju na broj telefona 0113630127 i dobiju detaljnije informacije.

Kako se navodi, obeležavanje Svetskog dana donacije humanog mleka, počelo je u Brazilu 2004. i time se izražava zahvalnost svim majkama koje su donirale svoje mleko bankama mleka svuda u svetu, a sa idejom da se pažnja društva usmeri na važnost humanog mleka i dojenja u zemljama širom sveta. Za 20 godina osnovano je preko 600 banaka mleka u više od 60 zemalja sveta. 
 

Komentari (0)

Srbija