Društvo

Usvojeni predlozi građana Vučića i Vesića: Beograd dobija ulicu Ljubana Jednaka, skver Milene i Gage...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2021

-

16:25

Usvojeni predlozi građana  Vučića i Vesića: Beograd dobija ulicu Ljubana Jednaka, skver Milene i Gage...
Usvojeni predlozi građana Vučića i Vesića: Beograd dobija ulicu Ljubana Jednaka, skver Milene i Gage... - Copyright Prinstscreen YouTube/ ikica78, Prinstscreen YouTube/Davor Pavlovic

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda danas je na sednici usvojila inicijative da glavni grad dobije ulicu Ljubana Jednaka, skver nazvan po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, park Mike Oklopa, kao i da bude podignut spomenik Dušku Radoviću, saopštio je Beoinfo.

Kako se navodi, Komisija je usvojila inicijative koju su podneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, Svetozar Dančuo i građani naselja Busije da jedna ulica u Beogradu ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog preživelog Srbina u masakru koji su izvršile ustaše u crkvi u Glini 1941. godine.

Pre 80 godina, u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. u glinskoj Crkvi Presvete Bogorodice ustaše su u svirepom i monstruoznom pokolju ubile 1.700 Srba, a Jednak je jedini preživeo masakr. Iz Gline je izbegao 1995. godine zbog hrvatske vojne akcije "Oluja".

"Dve godine kasnije Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja. Smatram da bismo imenovanjem ulice po ovom mučeniku i heroju u našem glavnom gradu ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava", rečeno je u Vučićevoj inicijativi.

Komisije je usvojila i inicijative koje je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u svojstvu građanina podneo da se javna površina na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja imenuje skverom Milene i Gage, po glumcima Dravić (1940-2018) i Nikoliću (1943-2016), kao i da se prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazove parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću (1947-2007).

Beoinfo, Printscreen YouTube/ Davor Pavlovic

 

 

"Uloge su se nizale jedna za drugom, uspeh im je bio zagarantovan, jer se takvi talenti i takva bića ne rađaju često. Njihova ogromna ljubav dočekala je starost, a sve što se pisalo o toj ljubavi ne sadrži ni mali delić onoga što su oni između sebe osećali i imali. I zato smatram da Milena i Dragan, kao večni simboli divnog i kulturnog Beograda, moraju biti sačuvani i nezaboravljeni", istakao je Vesić u svojoj inicijativi.

Kako je navedeno, Oklopdžić je prvim romanom "Kalifornijski bluz" (1981) "ostavio dubok i trajan trag ne samo u domaćoj književnosti već i na čitavoj javnoj sceni", a na ovaj način se odaje počast njegovom "snažnom stvaralaštvu, beogradskom duhu, gradskom identitetu koji je neprestano isticao i njegovoj izuzetno važnoj poziciji koju je imao u našem društvu u epohi osamdesetih, ali i kasnije".

Komisija u kojoj su akademik Matija Bećković, književni istoričar Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Zorica Hadžić usvojila je inicijativu da književniku Dušku Radoviću (1922-1984) bude podignuto spomen-obeležje na Topličinom vencu.

Usvojena je i inicijativa da stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu bude nazvano po istoričaru Miodragu A. Dabižiću, koji je bio i osnivač Turističkog društva Zemuna 1957. godine.

Komisija je usvojila i inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida da novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalim u ratovima 1990-1999. godine bude podignuto na javnoj zelenoj površini, na skveru između ulica Hajduk-Veljkov venac i Nemanjine, ispred Železničkog muzeja.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Saveza jevrejskih opština da se postavi kamen-obeležje "Kamen spoticanja" na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Kako je saopšteno, usvojena je inicijativa Zadužbine "Milan Mladenović" da bude postavljena spomen-ploča muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja "Mazal" - Jevrejsko žensko društvo da bude postavljena spomen-ploča na zgradi Robnog magazina "Buli" u Ulici kralja Petra 19.

Komentari (0)

Srbija