Društvo

Vanredna situacija u Novom Pazaru: Povećani vodostaji Jošanice, Trnavice i Raške, tri osobe evakuisane (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2024

-

21:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova danas su u Novom Pazaru, gde  je, usled velikih padavina i izlivanja reke Trnavice, na teritoriji grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci.

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu, saopšteno je iz MUP-a.

"Povećani su vodostaji Jošanice, Trnavice i Raške a situacija je najozbiljnija na području Trnavice, a prema dojavama meštana, dosta seoskih puteva je neprohodno. Sva mehanizacija javnih preduzeća, privrednih subjekata je na terenu kako bi se nastale štete sanirale i situacija na terenu vratila u prvobitno stanje", kazao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da će dežurni timovi i tokom noći pratiti razvoj situacije na terenu i stanje rečnih tokova.

Euronews Srbija

Gradski štab apeluje na građane da u vreme nepogoda budu u svojim kućama, a naročito brinu o kretanju dece koja idu u školu. Po građane je najbezbednije da se pridržavaju upozoranja i obaveštenja Štaba, da izbegavaju približavanje rečnim obalama i da naročito obrate pažnju na bezbednost dece u naseljima oko reka, navodi se u apelu.

TANJUG/ Aleksandar Nićiforović

 

Probleme koji eventualno mogu da nastanu usled novih padavina, kao i štete prouzrokovane  obilnim kišama i gradom, građani mogu prijaviti  Sektoru za vanredne situacije, na broj telefona 1985 (bez pozivnog broja).

Euronews Srbija

Ekipe su na teren izašle nakon prvih prijava građana. Javna preduzeća i drugi subjekti suočeni su sa teškim uslovima, ali prema rečima Ismaila Dupljaka, rukovodioca Odeljenja za vanredne situacije, kiša je stala i ulice su prohodne i u onim delovima Novog Pazara gde je došlo do zastoja u slivanju vode u kanalizacionu mrežu.

Brojne ekipe dežuraće duž rečnih tokova i na drugim lokacijama i u noćnim satima.

Biševac: Spasilačka jedinica intervenisala 20-30 puta

Biševac je za Tanjug rekao da su angažovane sve mašine, javna komunalna preduzeća, privredni subjekti su na terenu, kako bi sve bilo saniramo i vraćeno u normalno stanje, a večeras će, kako je dodao, dežurne ekipe Štaba za vanredne situacije pratiti situaciju i kretanje vodostaja reka na teritoriji grada.

"Na pozive građana vatrogasna spasilačka jedinica je intervenisala 20-30 puta, a naša javna komunalna preduzeća su radila sa svojim mašinama, kao i drugi subjekti", rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak za Tanjug. 

MUP Srbije

 

On je istakao da je situacija bila teška i neizvesna.

"Sada je stala kiša, ulice su prohodne, ali veliku količinu vode nije mogla kanalizaciona mreža da primi, tako da je došlo do izlivanja velike količine vode'', naveo je Dupljak.
Dodaje da se voda sada povukla.

Prema njegovim rečima, večeras će biti organizovana dežurstva, a subjekti od posebnog značaja rasporediće se sa svojim građevinskim mašinama duž rečnih obala, pratiće situaciju i intervenisaće.

"Da ponovim da je cela teritorija grada zahvaćena, da jednostavno ne može da se stigne na sva mesta, ali uradili smo sve ono što je trebalo, pa nije bilo ugrožavanja ljudi", rekao je Dupljak.
Naveo je da su na nekoliko lokacija vatrogasci izvukli građane u mestu Jerka, gde je sada sve pod kontrolom.

MUP Srbije

 

Evakuisane dve osobe i dvomesečna beba u Užicu

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom upravnom okrugu, a jedna žena je stradala kada je usled jakog nevremena drvo palo na automobil u vožnji u Somboru. 

Na intervencijama crpljenja vode, uklanjanja stabala i evakuacije lica angažovano je 64 vatrogasaca-spasilaca sa 28 pumpi. 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su neprekidno na terenu na svim kritičnim tačkama u ugroženom području, dodaje se u saopštenju.
Podsetimo, nevreme koje je u popodnevnim satima zahvatilo područje zapadne Srbije donelo je obilnu kišu, a u pojedinim mestima i grad.

Na teritoriji opštine Požega, prema rečima predsednike te opštine Đorđa Nikitovića, pored obilne kiše, u nekoliko navrata padao je i grad.

U nevremenu koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala.

Komentari (0)

Srbija