Društvo

Četvoro zdravstvenih radnika KBC "Zemun" zaraženo morbilama, nema zaraženih među pacijentima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2024

-

20:16

Četvoro zdravstvenih radnika KBC "Zemun" zaraženo morbilama, nema zaraženih među pacijentima
Četvoro zdravstvenih radnika KBC "Zemun" zaraženo morbilama, nema zaraženih među pacijentima - Copyright Zemun.info,rs

veličina teksta

Aa Aa

Četvoro zdravstvenih radnika Kliničko bolničkog centra "Zemun" zaraženo je morbilama.

U pitanju su dva lekara i dve medicinske sestre, potvrđeno je za "Euronews Srbija" iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako saznajemo, nema zaraženih među pacijentima i drugim osobljem.

Ranije danas, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je na teritoriji Srbije do 26. maja registrovano ukupno 106 slučajeva morbila. Na teritoriji Beograda registrovano je 68 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine.

Pored toga, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske.

U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrđena su 54 slučaja, a 15 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Nevakcinisanih je 17 osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

Od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji. Mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije, naveo je "Batut".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija