Region

U Crnoj Gori registrovan treći slučaj oboljevanja od morbila, poziv na vakcinaciju

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

17:29

U Crnoj Gori registrovan treći slučaj oboljevanja od morbila, poziv na vakcinaciju
U Crnoj Gori registrovan treći slučaj oboljevanja od morbila, poziv na vakcinaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da su danas registrovali treći slučaj obolevanja od morbila, kod trogodišnjeg deteta iz Bara, koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine.

"Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolevanja nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajem registrovanim u Baru. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju deteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. Dom zdravlja Bar vrši epidemiološko istraživanje i preduzima mere suzbijanja, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku", navodi se u saopštenju IJZCG-a.

Iz Instituta roditelji su pozvani da dovedu decu na vakcinaciju bez odlaganja.

"Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gde je registrovano obolevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa