Društvo

"Batut": Registrovano 106 slučajeva morbila, mere pooštrenog nadzora sprovoditi do daljeg

Komentari

Autor: Fonet

27/05/2024

-

14:41

"Batut": Registrovano 106 slučajeva morbila, mere pooštrenog nadzora sprovoditi do daljeg
"Batut": Registrovano 106 slučajeva morbila, mere pooštrenog nadzora sprovoditi do daljeg - Copyright FoNet/USAID, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na teritoriji Srbije je do 26. maja registrovano ukupno 106 slučajeva morbila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Na teritoriji grada Beograda registrovano je 68 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine. Pored toga, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske.

U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrđena su 54 slučaja, a 15 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Nevakcinisanih je 17 osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih. Od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije, naveo je "Batut". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija