Društvo

U opštinama Moravičkog i Zlatiborskog okruga vanredno zbog vode: Rešenje postoji, ali svi i dalje zavise od prognoze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2021

-

22:00

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog drastičnog smanjenja vode iz sistema Rzav proglašena je vanredna situacija u opštinama Moravičkog i Zlatiborskog okruga - Požegi, Čačku, Arilju, Gornjem Milanovcu i Lučanima. Problem sa vodosnabdevanjem ima i Gadžin Han kod Niša. Okružni štabovi za vanredne situacije tražili su pomoć vojske koja će rasporediti devet auto-cisterni u četiri opštine.

Ekipa Euronews Srbija proveravala je danas kakva je situacija u okolini Čačka. Naime, čak 12 opština u okolini Čačka ima problem sa vodosnabdevanjem. Oni su podeljeni u dve grupe, pa je jedan dan šest opština bez vode 12 sati, pa onda drugi dan obrnuto. Meštani ovih sela kažu da nije da u potpunosti nemaju vodu, već dotok vode u rezervoaru prestaje na tih 12 sati pa onda oni koji racionalno koriste tu vodu mogu da je raspodele i na tih 12 sati koliko traje restrikcija.

"Dve, tri godine mi nemamo problema sa vodom, jer je renoviran naš seoski vodovod", rekla je meštanka Gore Gorevnice za Euronews Srbija.

Ekipa Euronews Srbija posetila je i selo Trbušani u kojem meštani nemaju dovoljno vode. Ljudima je savetovano da racionalno koriste vodu i samo za najnužnije potrebe i da ne zalivaju bašte.

"Nama je isključena voda... Imamo bunar pa vodu iz njega koristimo za tehničku vodu", rekao je jedan meštanin sela Trbušani za Euronews Srbija.

Drugi meštanin kaže da ih niko nije obavestio da će restrikcije biti, ali ni do kada će trajati restrikcija.

"Nemamo vodu od juče popdne. Niko nas nije obavestio kada će doći voda. Uzimamo vodu od komšije na kante...", poručio je.

Inače, u Čačku je juče zasedao i gradski štab za krizne situacije, ali nove mere nisu još saopštene.

Pavićević: Situacija izuzetno loša

Republička inspektorka za vode Jasmina Pavićević rekla je za Euronews Srbija da je hidrološka situacija u Srbiji izuzetno loša zbog toga što danima nema padavina.

Euronews Serbia

"Najktiričnija situacija je u Požegi i Lučanima. Grad Čačak, Arilje i Opština Gornji Milanovac takođe imaju problem sa vodosnabdevanjem jer se sve ova mesta snabdevaju vodom iz Rzava. Trenutna situacija je loša jer nema dovoljno dotoka vode u reku Rzav", rekla je Pavićević.

Na pitanje da li bi završetak izgradnje akumulacije Svračkovo rešilo problem ovog kraja sa vodosnabdevanjem u sušnom periodu, Pavićević je odgovorila potvrdno.

"Ministarstvo sve više ulaže kako bi se Svračkovo završilo i to bi bilo trajno rešenje baš zbog ovog sušnog perioda", navela je ona.

Zečević: Prvo upozorenje, a onda i kazne

Načelnik gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku, Bratislav Zečević rekao je za Euronews Srbija da su visoke temperature u prethodnom periodu prouzrokovale nestašicu vode, te da je bilo neophodno proglasiti vanrednu situaciju. Uvedene su restrikcije, a nadležni su apelovali na građane da racionalno koriste vodu.

"Alepolovali smo da se vodi računa i racionalno troši voda, ali to nije urodilo plodom, pa smo morali da uvedemo vanrednu situaciju", rekao je za Euronews Srbija Zečević koji je dodao da će komunalna inspekcija na terenu proveravati da li se racionalno troši voda, te da će one koji to ne čine prvo upozoravati, a onda i kažnjavati.

Navodi i da će najugroženijim stanovnicima priteći u pomoć prvo sa pijećom vodom, a onda i tehničkom.

Komentari (0)

Srbija