Društvo

Vode je sve manje u Moravičkom okrugu: Vanredna situacija u Požegi, Čačku i Arilju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Dragana Savić

11/08/2021

-

22:05

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U opštinama Požega, Čačak i Arilje proglašena je vanredna situacija zbog drastičnog smanjenja vode koju te opštine dobijaju iz sistema Rzav. U Požegi su bez vode skoro sva sela koja se nalaze u visinskom području, a i delovi grada povremeno ostaju bez redovnog snabdevanja.

Usled ekstremne suše restrikcije su od danas uvedene i u Ljigu. Restrikcije će potrajati dok se vodosnabdevanje ne bude stabilizovalo.

Zamenik predsednika opštine Požega Ivan Novaković rekao je za Euronews Srbija da je situacija u toj opštini ozbiljna, da vode svakim danom ima sve manje, kao i da je juče na Kriznom štabu za vanredne situacije doneta odluka da se smanji nenamensko i bespotrebno trošenje vode.

"Zabranjeno je zalivanje dvorišta i parkova, pranje ulica i platoa. Zabranjen je rad perionica, naloženo je opštinskoj upravi da obezbedi dovoljan broj cisterni kako pijeće tako i tehničke vode građanima za upotrebu. Pojačan je i rad komunalne inspekcije koja će se potruditi da u što većoj meri suzbije svako nenamensko i bespotrebno trošenje vode", rekao je Novaković.

Dodaje da već nekoliko dana dve cisterne JP Rzav tokom 16 sati svakog dana isporučujuo vodu građanima koji je nemaju.

"Svakog dana vode je sve manje i mi smo jutros uputili zahtev Okružnom štabu za vanredne situacije sa zahtevom da nam omogući da dobijemo dodatne cisterne. Najverovatnije će to biti cisterne Vojske Srbije. Dakle, očekujemo još najmanje dve cisterne kojima ćemo omogućiti građanima da dobijaju tehničku vodu. Ono što smo u međuvremenu uradili - dali smo nalog i da se omogući natakanje vode iz starog izvorišta koje se koristilo pre izgradnje sistema vodosnabdevanje Rzav. To je voda iz reke Skrapež, koja je dobra za upotrebu kao tehnička voda", dodao je Novaković.

Euronews Serbia

Na pitanje koliko ova situacija sa nestašicom vode može da potraje, Novaković odgovara:

"Nama ovde samo obilne padavine mogu da poprave situaciju. Sistem za vodosnabdevanje Rzav je koncipiran tako da ne postoji akumulacija. Dakle, zahvat se radi direktno iz reke. Ono što se proteklih dana radi je izgradnja brane koja će dugoročno rešiti ovaj problem. Nedavno je Vlada Srbije donela odluku da se investitorska prava na izgradnji te brane prenesu na Srbijavode i mi se nadamo da će ta brana veoma brzo biti završena i da ovakve situacije više nećemo imati".

Na nestašicu vode u Požegi ne gledaju isto svi građani, jer dok je u centru ima, nema je na višim delovima Požege, kao i u okolnim selima.

"Ja sam iz sela Rupljeve. Nemamo vode već sedam dana", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Inače, vanredna situacija poroglašena je i u Arlji i Čačku. Takođe, osim u ovim gradovima i iz Gornjeg Milanovca i Lučana nadležni apeluju na građane da maksimalno smanje potrošnju vode.

Barać: Ova situacija može da potraje i do mesec dana

Direktor javnog preduzeća Rzav Zoran Barać rekao je u razgovoru za Euronews Srbija da je JP Rzav već nekoliko dana u režimu restrikcija, što znači da se iz reke ne može zahvatiti dovoljno količine vode za sve korisnike, te ocenio da je situacija "veoma teška".

"Iz reke se trenutno uzima oko 40 odsto manje vode nego što je dovoljno za sve korisnike Moravičkog okruga", rekao je za Barać i ocenio da bi vanredna situacija mogla da potraje i do mesec dana.

Kako je dodao, nije ovo prva restrikcija, ali kad ovu poredi sa prethodnom, sadašnja je počela dosta ranije.

"Drugo, proticaj tada na profilu gde uzimamo vodu nije padao ispod 1100 sekundnih litara, a mi već sada imamo proitcaj koji je malo iznad 1000 sekundnih litara. Dakle, suša je veoma velika, dosta veća nego u ranijim godnama. Minimum je bio 2007. godine, 1100 litara, tako da moje je predviđanje da će ovaj način vodosnabdevanja, i to daj bože da ga zadržimo na 400 litaara da isporučujemo, ja se bojim da će to biti i manje, da ćemo doći i na 350 litara, i da će taj period sigurno potrajati duže", zaključio je Barać.

Komentari (0)

Srbija