Društvo

Srpski studenti na usavršavanju u Kini: Brojne su prednosti, ali nostrifikacija može da bude "izazov"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2024

-

10:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Već godinama studenti iz Srbije odlaze u Kinu na usavršavanje, a nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu najavljeno je novih 300 mesta za naše studente na kineskim univerzitetima. Ipak, informacija o tome kako će se, kada i sa kojim univerzitetima ta saradnja ostvariti, za sada nema, rekli su za Euronews Srbija iz nadležnih ministarstava i studentskih organizacija. 

Aleksandra Bendek se trenutno nalazi u Pekingu, gde je upisala master studije kao stipendista Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Smeštaj, školarina i džeparac su joj obezbeđeni. Njen zadatak je bio da kupi avionsku kartu i ispuni sve potrebne kriterijume.

"Kriterijumi su bili da moram da polažem ispit za znanje kineskog jezika, bila su mi potrebna dva pisma preporuke od profesora na Filoloskom, lekarski pregled.. ", rekla je Bendek za Euronews Srbija.

Ona je izabrala da studije nastavi na Pekinškom pedagoškom univerzitetu, ali Institut Konfucije, koji organizuje razmene, sarađuje i sa drugim univerzitetima u Šandungu, Šangaju i Pekingu, visokokotiranim na Šangajskoj listi.

"Kineska strana prati trendove u nastavi i dosta je modernizovano. Svakako da je imate klasično ex katedra predavanja od strane nastavnika. Pored toga, studentima se nudi prilika učenja na terenu", rekla je za Euronews Srbija Sara Komosar, koordinator za nastavne aktivnosti Instituta "Konfucije".

Kažu da se studenti vraćaju pod utiskom dobre organizacije i gustog rasporeda učenja koji se od njih tamo zahteva. Ali koliko takvi utisci privlače druge da učestvuju u razmenama?

"U razmeni bih možda i učestvovao ali u nekom kražem periodu. Što se tiče studiranja tamo, ne bih, mislim da je peterana kulturološka razlika", rekao je jedan student Filološkog fakulteta.

Njegova koleginica kaže da bi to bilo lepo i novo iskustvo.

"Mislim da bi bilo lepo i novo iskustvo. Ne znam kako bih se snašla tamo, ali to je najbolji način da se proputuje svet u tim godinama kad si na fakultetu", kaže.

Ono što bi moglo da promeni mišljenje studenata je nostrifikacija diplome.

"Nostrifikacija diplome je bila izazov, sve je bilo komplikovano, ta papirologija, mislim da je to bio najveći izazov", rekla je Bendek.

"Neki predmeti se ne mogu izjednačiti sa predmetima na Filološkom i moraju da polože ispite na samom Filološkom, naši profesori se trude da se jedan deo programa izjednači", rekla je Komosar.

Ovakve razmene Filološki fakultet i Insitut Konfucije organizuju od 2013. godine i za ovih 11 godina, 93 studenata otputovalo je u Kinu.

 

Komentari (0)

Srbija