Društvo

Štrajk u "Juri" iz Leskovca: Šta traže radnici koji su odlučili da danas obustave rad?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

09:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radnici fabrike "Jura" iz Leskovaca nakon nekoliko štrajkova upozorenja najavili su za danas generalni štrajk. Deo radnika je ovog jutra bio ispred proizvodnog pogona. Radnici traže povećanje plate od 20 odsto, povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara, kao i dodatna sredstva za higijenu u toaletima. 

Kako je prenela dopisnica Euronews Srbija, radnici su dva puta pokušavali da razgovaraju sa menadžmentom fabrike, ali nije bilo odgovora na njihove zahteve.

Bila su dva jednočasovna prekida rada, a danas najavljuju da neće raditi celog dana. Kažu da su neke njihove kolege ostale u proizvodnom pogonu. 

Šta traže radnici?

Predrag Stojanović iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije u Juri kaže za Euronews Srbija da pošto je osnovna zarada radnika minimalac, traže 20 odsto povećanje plata.

"Naša kompanija je korisnik svih subvencija u ovoj državi. Po zakonu ono najminimalnije što bi trebalo jeste da minimalac bude uvećan za 20 odsto. Tražimo da bonusi koje imamo u fabrici ne budu kazneni nego stimulativni", rekao je on.

Stojanović kaže da kada neko ima bonuse, ne dođe dan, dva na posao, oni mu budu "skinuti" i radnik je opet bukvalno na minimalcu. 

Među zatevima radnika je i povećanje toplog obroka sa 250 na 400 dinara. 

Stojanović navodi da radnici traže da se obezbedi pet miliona dinara za toalet papir, sapun i da se preurede toaleti pošto je u njima, kako kaže, "katastrofa". 

Dolazila i Inspekcija rada

Prema njegovim rečima, radnicu su dva puta bili na sastanku sa ljudima koji predstavljaju poslodavca i ni na jednom nisu zaposlenima ponudili ništa.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

On kaže i da su zahtevi radnika "minimum minimuma" i da zaposleni ne traže uvećanje plate 30-40 odsto niti zarade od 100.000 dinara.

Fabrika "Jura" radi u Leskovcu od 2012. godine i po svakom radniku dobila je i državne subvencije. 

Stojanović kaže da su zahtevi radnika nešto što kompanija treba da ispuni prema državi i prema čoveku ove države.

"Te subvencije, taj novac su naše pare i hoćemo nazad te pare", rekao je on. 

U fabrici je bila i inspekcija, a Stojanović kaže da inspekcija rada uradi svoj posao, ali da nažalost nema težinu da tu nešto promeni. 

Radnici planiraju da naredne nedelje na dva dana obustave rad.

"Do kraja smene odlučićemo tačno šta ćemo", rekao je Stojanović upitan da li se ostaju pri tom planu. 

Komentari (0)

Srbija