Društvo

Nastavljaju se vrućine u Srbiji, ali stiže i osveženje: Danas temperatura do 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

07:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vrućine u Srbiji trajaće sve do polovine naredne nedelje, a onda nas očekuje osveženje. Zbog visokih temperatura, koje traju već danima, na snazi će i danas biti niži, žuti stepen upozorenja. 

Međutim, na karti koja prikazuje indeks opasnosti od izbijanja šumskih i drugih požara biće upaljena crvena i naradžasta lampica koja predstavlja najviši stepen upozorenja.

"Vrućine i vedro nebo iznad Balkana posledica su anticiklona koji će dominirati iznad Balkana sve do sredine naredne sedmice kada će nastupiti dugo očekivana promena vremena", kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

U danu pred nama sunčano, vedro i suvo bez i najmanje šanse za kišu i pljuskove.

Kada je reč o strujanju vazduha, vetar danas gotovo da nećemo ni osetiti, kako kaže Lazarević. Biće mirno i tiho. Duvaće veoma slab vetar severnog i severoistočnog prvca. Temperatura polako raste i u najtoplijem delu dana kretaće se od 30 do 34 stepena, dakle biće ponegde za stepen toplije nego juče ali će i u mnogim mestima temperatura ostati nepromenjena u odnosu na juče.

"Vikend pred nama biće idealan da ga provedete negde u prirodi, blizu reka ili jezera. Najviša dnevna temperatura biće u intervalu od 34 do 36 stepeni. Noći će biti tropske samo u Beogradu, jer se glavni grad Srbije zbog svoje infrastrukture ponaša kao ostrvo toplote u odnosu na svoju okolinu", navodi ona.

Toplo i sunčano vreme pratiće nas do sredine naredne sedmice, nakon toga stiže nam dugo očekivano osveženja, a možda i novi problemi nakon suše. Naime, dolazak svežijeg vazduha na pregrejano tlo može izazvati burne procese u atmosferi koji se mogu odraziti u vidu grmljavinskih oluja, jakog vetra i grada.

 

Komentari (0)

Srbija