Društvo

Vakcinacija dece starije od 12 godina u Srbiji: Biće preporučena i to isključivo Fajzerom, a pedijatar je ključan deo procesa

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/06/2021

-

06:45

Vakcinacija dece starije od 12 godina u Srbiji: Biće preporučena i to isključivo Fajzerom, a pedijatar je ključan deo procesa
Vakcinacija dece starije od 12 godina u Srbiji: Biće preporučena i to isključivo Fajzerom, a pedijatar je ključan deo procesa - Copyright EPA/Etienne Laurent

veličina teksta

Aa Aa

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i Evropska agencije za lekova (EMA) dale su zeleno svetlo da se Fajzer vakcinom vakcinišu i deca starija od 12 godina. U Srbiji cepivom tog proizvođača mogu da se vakcinišu adolescenti od 16 i 17 godina, ali za sada još nema odobrenja za mlađi uzrast.

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčevać je najavila da se u narednih nekoliko nedelja očekuje odobrenje upotrebe vakcine u starosnoj grupi od 12 do 15 godina. Kako je naglasila, vakcinacija dece će, kao i za sve ostale, biti na nivou preporuke, a kod imunizacije dece reč je isključivo o Fajzer vakcini. 

"Trenutno je Fajzerova vakcina preporučena od 16 godina u Srbiji, a u narednih nekoliko nedelja se očekuje odobrenje upotrebe vakcine u starosnoj grupi od 12 do 15 godina", rekla je.

Da bi vakcina bila preporučena za decu potrebno je da prođe odrđena procedura.  

U ovom slučaju, procedura nalaže da proizvožač vakcina (u ovom slučaju Fajzer) podnese dokumentaciju regulatornom telu da bi dobili dozvolu za korištenje vakcine za decu stariju od 12 godina. Takav zahtev od Fajzera još nije stigao Agenciji za lekove i medicinska sredstva u Srbiji.

Deca i mladi zaraženi virusom korona uglavnom su u Srbiji imala lakšu kliničku sliku, te se u javnosti vodi polemika zbog čega bi se oni vakcinisali, ako nisu ugrožena kategorija stanovništva.

Kome je posebno preporučena vakcina

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da Srbija po pitanju vakcinacije dece starije od 12 godina ne trebala da čeka i da čim odluku donese ALIMS, treba da počne sa vakcinacijom. 

Tanjug AP/Matt Slocum

Vakcinaciju dece starije od 12 godina odobrile SAD, Kanada, ali i Hrvatska

"Vakcina protiv virusa korona nije obavezna, već preporučena. Za vakcinaciju dece starije od 12 godina preporuku treba da da pedijatar. Vakcina bi bila preporučena deci koja imaju hronične bolesti, koja su u riziku da obole od kovida 19, ali i zdravima jer su oni prenosioci virusa", rekao je Tiodorović za Euronews Sbija.

Deca sa lakšom kliničkom slikom kovida leče se u KBC Dragiša Mišović i takvih je od početka epidemije bilo više od 800, dok se sa težim oblikom bolesti leče u Institutu za majku i dete i Tiršovoj.

Institut: Teži oblik kovida kod 50.dece

U Institutu za majku i dete, od početka epidemije, lečeno je oko 50 dece sa težim oblikom kovida 19. Pedijatar- kardiolog prof. Vladislav Vukomanović kaže da su to uglavnom bila deca starija od 10 godina.

Napominje da u Srbiji ima oko 1,5 miliona osoba mlađih od 18 godina, te da to nije mali broj i da oni mogu biti rezervoar za širenje infekcije.

"Uvek kažem i insistiram na tome - ako hoćemo da što duže odložimo vakcinaciju dece protiv kovida, onda moramo svi mi odrasli da se vakcinišemo. Kada bi se vakcinisalo 70 ili 80 odsto stanovništva to bi prekinulo krug zaražavanja“, rekao je Vukomanović za Euronews Srbija.

Ukoliko dođu na red za imunizaciju i oni Vukomanović kaže da bi prvo bila vakcinisana deca koja su u riziku - sa neurološkim oboljenjima, hematoonkološkim oboljenjima, bolestima srca. Posle njih bi na red došli oni koji su gojazni, dijabetičari, astmatičari.

U Srbiji Fajzer vakcinu mogu da prime mladi od 16 i 17 godina, a to je praksa i većine zemalja u svetu. 

Tanjug AP/Matt Slocum

U Srbiji još nije odobrena vakcinacija dece od 12 do 15 godina

Mladi prenosioci virusa

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je veoma značajno da se vakcinišu i mladi od 16 i 17 godina, jer su brojne studije u svetu pokazale da u porodicama gde su od kovida 19 obolele bake i deke, mladi već imaju antitela.

  • Stručni komitet za imunizaciju zaključio je da osobe uzrasta 16. i 17. godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19. Oni mogu da se vakcinišu po preporuci pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom.

“To znači da su tinejdžeri preboleli koronu na nogama, virus su doneli u porodicu, zarazili bake i deke i tako se širila infekcija. Zato su sve svetske relevantne institucije odobrile vakcinaciju Fajzer vakcinom tinejdžera (16 i više godina) kako bi se smanjilo širenje kovid infekcije”, rekao je Đerlek za Euronews Srbija.

I imunolog prof. Dušan Popadić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu smatra da je važno da se vakcinišu mladi, jer je to potencijalno rezervoar infekcije - oni se dosta kreću, druže se.

“Ukoliko nisu imuni mogu da šire virus, ali i da se razbole. Na svu sreću retka kada je kod njih infekcija praćena težom kliničkom slikom, pa je značaj vakcinacije tog uzrasta da se spreči širenje virusa”, rekao je on.

Pratićemo nove sojeve virusa

Američka kompanija Fajzer počela je ispitivanje vakcina kod dece starije od šest meseci do 11 godina. Mališani su podeljeni u nekoliko starosnih grupa i ispituju se različite doze. Kada će cepivo moći da prime i mlađa deca još se ne zna, procenjuje se ne pre 2022. godine.

Đerlek kaže da će Srbija pratiti šta se dešava u svetu po pitanju vakcinacije dece i da neće žuriti.

“Pratićemo šta se dešava u svetu i pratićemo da ne naiđe neki soj virusa koji može ozbiljno da ugrozi decu”, naveo je on i dodao da je realno očekivati da vakcine prilagođene deci budu odobrene u prvoj polovini 2022. godine.

Vakcinaciju dece starije od 12. godina odobrila je SAD, Kanada, a od zemalja regiona Hrvatska.

Komentari (0)

Srbija