Društvo

Žigmanov: Nastavićemo podršku inkluziji Roma, posebno u obrazovanju

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2024

-

20:30

Žigmanov: Nastavićemo podršku inkluziji Roma, posebno u obrazovanju
Žigmanov: Nastavićemo podršku inkluziji Roma, posebno u obrazovanju - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlada Srbije nastaviće da podržavaju projekte socijalne inkluzije Roma, naročito projekte podrške u obrazovanju, poručio je danas resorni ministar Tomislav Žigmanov na konferenciji "Put ka osnaživanju mladih Roma". 

On je naglasio da obrazovanje predstavlja ključ za poboljšanje položaja Roma i najvažniju osnovu za ekonomsku perspektivu pojedinca, pozicioniranje u društvu i konkurentnost na tržištu rada, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Žigmanov je naglasio da na svim instancama vlasti u Srbiji postoji svest o izazovima pred kojima se nalaze pripadnici romske zajednice kada je reč o obrazovanju i da se u tom cilju izdvajaju materijalno-finansijska sredstva za stipendije za srednjoškolce, afirmativne mere za upis na studije, mera angažovanja pedagoških i zdravstvenih asistenata, kao i druge mere za osnaživanje romske zajednice.

Prema rečima Žigmanova, Republika Srbija kreira mere i javne politike u partnerstvu sa romskim nevladinim organizacijama, kao što je Fondacija za obrazovanje Roma, i državama, kao što je u ovom slučaju SR Nemačka, u cilju zajedničkog osnaživanja Roma i Romkinja da završe školovanje i uključe se u tržište rada i društvo. 

Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Žigmanov je dodao da će Ministarstvo, kao dugogodišnji partner u realizaciji programa koji za cilj imaju pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja, kao i Vlada Srbije, nastaviti saradnju na osnaživanju romske zajednice. 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza 2“, koji u poslednjih sedam godina sprovodi Fondacija za obrazovanje Roma, uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade SR Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Predstavljajući rezultate projekta, direktor Fondacije za obrazovanje Roma Redžepali Čupi, je, pored ostalog, istakao da je projekat imao više od 5.000 direktnih korisnika u 142 jedinice lokalne samouprave u Srbiji i da je umnogome doprineo zapošljavanju mladih Roma i Romkinja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija