Društvo

Početak nedelje topao, međutim već u drugoj polovini nam stižu osetno niže temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

07:10

Početak nedelje topao, međutim već u drugoj polovini nam stižu osetno niže temperature
Početak nedelje topao, međutim već u drugoj polovini nam stižu osetno niže temperature - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vrelo gotovo tropsko vreme, sa upaljenom crvenom lampicom za šumske i druge požare obeležiće i prvi deo sedmice. Najtopliji dani biće ponedeljak i utorak, dok nešto prijatnije vreme stiže u drugoj polovini nedelje, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Kako je rekla, tempretura će ići iznad 35 stepeni Celzijusa, ali kako dodaje, već u drugoj polovini nedelje moguće je očekivati nešto prijatnije vreme. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Najtopliji dan obično znači promenu vremena, tako će biti i sada. Naime, sredinom nedelje iznad Danske i Nemačke formiraće se polje niskog vazdušnog pritiska odnosno ciklon u kome vetrovi duvaju u smeru suprotnom kazaljke na satu.Takav položaj ciklona omogućiće spuštanje nešto svežije vazdušne mase sa severa u naše krajeve", kaže Lazarević. 

Ovo potvrđuje i Republički hidreometeorološki zavod Srbije, koji navodi da osetni pad temperature možemo da očekujemo već od srede, sa maksimalnom dnevnom temperaturom u Beogoradu, koja će iznosti 25 stepeni.

Printscreen RHMZ

 

Kako Lazarević objašnajva, već u sredu dnevna temperatura biće znatno prijatnija i ostaće ispod 30 stepeni, međutim, dodaje da tako neće biti baš u celoj zemlji.

"Osveženje će se najmanje osetiti na jugu i jugoistoku Srbije, gde će se maksimalna dnevna kolebati oko 30-31 stepeni Celzijusa. Međutim, u pitanju je suva kontinentalna vazdušna masa koja stiže sa severa. To za nas znači da ovu promenu vremena neće pratiti kiša i pljuskovi koji su preko potrebni poljoprivrednicima i svima koji se bore sa požarima", objašnjava ona.

I meteorolog Goran Mihajlović rekao je za Tanjug da nas nešto svežije vreme, sa mestimičnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom, očekuje ove nedelje.

"Očekuje se manji pad temperature koja će se u globalu kretati između 28 i 32 stepena", kaže Mihajlović.

Kada je reč o vremenu do kraja avgusta, nakon prolaznog naoblačenja koje će biti nekolko dana upravo naredne nedelje, narednih desetak dana do kraja meseca prognozira se uglavnom sunčano i toplo vreme, ali se ne očekuju ekstremno visoke temperature.

Danas do 38 stepeni

Lazarević navodi da će danas u Srbiji biti veoma toplo, sa temperaturom od 36 do 38 stepeni. Osveženje stiže večeras, a noćas će pasti i prve kapi kiše na području Vojvodine.

Do tada veći deo Srbije biće pod naradžastim meteoalarom, dok će u istočnoj, jugoistočnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji biti upaljen najviši, crveni stepen upozorenja zbog visoke temperature koja traje već danima.

 

"Osveženje nam danas neće pružiti ni vetar, jer će tokom većeg dela dana duvati veoma slab vetar iz južnog prvca", kaže Lazarević.

Kada je reč o temperaturi, danas će biti za dva do tri stepena toplije nego juče. U najtoplijem delu dana biće izmereno od 36 do 38 stepeni. U večernjim satima vetar će biti u skretanju na severni, što će biti prvi znak da nam stiže promena vremena.

"U noći između ponedeljka i utorka sa vetrom stižu i oblaci i prve kišne kapi. Osveženje i kiša prvo će stići do područje Vojvodine. S obzirom da svežija vazdušna masa i oblaci stižu sa severa, u njima nema puno vlage tako da se u utorak ne očekuju obilne padavine. Kiša će biti više lokalnog karakter,a a mogući su i izolovani pljuskovi i grmljavina", objašnjava Lazarević.

Razlog za njihovo nastajenje je velika nestabilnost i burni procesi u atmosferi koji nastaju kada svež vazduh dođe na pregrejano tlo.

Ovu promenu vremena, osim pljuskova i grmljavine obeležiće i naglo osveženje, koje će se sutra osetiti samo u severnim i centralnim predelima, a već u sredu od tropskih vrućina odmoriće i stanovnici najjužnijih predela. Temperatura sutra od 26 stepeni u Vojvodini do 35 na jugoistoku i jugu.

Komentari (0)

Srbija