Društvo

Ministarstvo: Nastavićemo ulaganja kako bismo podstakli naučna istraživanja

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

18:47

Ministarstvo: Nastavićemo ulaganja kako bismo podstakli naučna istraživanja
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je danas da će nastaviti da sinergijskim aktivnostima sa KONUS-om (Konferencija univerziteta Srbije) radi na primeni najboljih rešenja i dobrih praksi, što će, navode u saopštenju, u budućnosti doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi.

Kako je navelo Ministarstvo, ulaganja u nauku veća su za 80 odsto nego pre deset godina dodajući da su ulaganja povećali kako bi podstakli naučna istraživanja. Istovremeno, ulaganja u infrastrukturu su veća tri puta, a primanja naučnika za 35 odsto, saopštilo je Ministarstvo.

Formirani su i posebni fondovi poput Fonda za nauku i Fonda za inovacinu delatnost, putem kojih se u istraživanja ulažu značajna sredstva, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo podseća da je cilj ulaganja da se podrže dobri projekti koji će doprineti razvoju nauke, ali i njenoj praktičnoj primeni u svakodnevnom životu, te da se za finansiranje projekata koriste i budžetska sredstva, kao i raspoloživa sredstva iz fondova Evropske unije.

Tako navode da će za program „Ideje" Fonda za nauku država sa 30 miliona evra podržati najbolje istraživačke projekte, kao i da će se kroz program PROMIS, koji okuplja 320 istraživača, finansirati 59 projekata iz oblasti prirodnih nauka, tehnike, medicine, društvenih nauka.

Podsećaju i da je Fond za inovacionu delatnost uložio 37 miliona evra u razvoj inovacija, da se širi mreža instituta i osnivaju novi kao što su Institut za veštačku inteligenciju, Institut za informacione tehnologije, Institut BioSens, a pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo uspostavljen je Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Širi se i mreža naučno-tehnoloških parkova u čiju je izgradnju i opremanje uloženo više od 53,7 miliona evra, navodi se u saopštenju.

"Ovim aktivnostima država nastoji da stvori dobre i podsticajne uslove za naučno-istraživački rad i verujemo da će to doprineti da kvalitet naučnnih radova i njihova citiranost budu veći", navodi se u saopštenju.

Prema poslednjoj objavljenoj Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu je za 2021. godinu rangiran između 501. i 600. mesta, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta.

Rektorka prof. Ivanka Popović za Euronews Srbija kaže da je ovo bilo očekivano imajući u vidu opšte uslove rada srpskih naučnika.

"Ovo je očekivano imajući u vidu opšte uslove rada naših naučnika. U tom smislu je ovo i dalje izvanredan uspeh naše nauke", navela je Popović.

Komentari (0)

Srbija