Društvo

Od sutra skuplje putarine u Srbiji: Jedna kategorija vozača imaće popust

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Bloomberg Adria

09/07/2024

-

12:10

Od sutra skuplje putarine u Srbiji: Jedna kategorija vozača imaće popust
Kolone vozila kod naplatne stanice kod Vrčina na autoputu Beograd - Niš - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vozači u Srbiji plaćaće od sutra, 10. jula, veće putarine na osnovu novog cenovnika shodno odluci koju su usvojili Putevi Srbije, a "zeleno svetlo" na nju dala Vlada Srbije, što je poskupljenje od deset odsto u odnosu na pre.

Prema najnovijoj odluci, od srede će putarina od Beograda do Šida koštati 500 dinara, od Obrenovca do Preljine 560 dinara, od Beograda do Subotice 800 dinara, od Beograda do Niša 1.130 dinara, od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara.

Iako nije neveden razlog poskupljena, određena kategorija vozača imaće pravo na popust.

Odlukom je precizirano da plaćanjem putarine putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, fizičko i pravno lice, korisnik motornog vozila četvrte kategorije emisijskog razreda "EURO 6", ostvaruje popust od 10 odsto koji se obračunava na iznos umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od 6,0 odsto, navedeno je prošle nedelje u zvaničnom dokumentu.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U saopštenju je takođe navedeno da će se popust primenjivati 30 dana od dana objavljivanja odluke (odluka objavljena 5. jula u Službenom glasniku) zbog tehničkih prilagođavanja u sistemu za naplatu putarine.

Nova poskupljenja 

Putarina će se od sledeće godine, osim na auto-putevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama u Srbiji, a za najveće šlepere i na pojedinim magistralnim putevima koji su opterećeni, izjavio je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je najavio da će biti formirano i posebno preduzeće koje će baviti samo naplatom putarine.

"Putarina se po našem zakonu sada naplaćuje samo na auto-putevima. Već do 2026. godine imaćemo završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica pa će početi naplata i njihovog korišćenja, ali ne preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila. Cena putarine na brzoj saobraćajnici ne može da bude ista kao na auto-putu ali će se korišćenje naplaćivati", rekao je Vesić za Bloomberg Adria.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

Na pitanje zašto se osniva posebno preduzeće za naplatu putarine, ministar je rekao da se očekuje da, sa naplatom putarine na auto-putevima, brzim saobraćajnicama i najvećim šleperima na pojedinim magistralnim pravcima, iznos bude oko tri puta veći, nego ove godine kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda.

"Takav posao prevazilazi kapacitete Puteva Srbije. Imaćemo jednu firmu koja će se baviti samo auto-putevima, drugu koja će se baviti svim ostalim putevima i posebnu firmu koja će naplaćivati putarinu", rekao je Vesić krajem juna.

Putarine poskupljivale svake godine

Kako piše Bloomberg Adria, prihodi od naplate putarine blago su pali prošle godine u odnosu na 2022, koja je opet bila specifična u pogledu jenjavanja pandemije i ukidanja zaštitnih mera.

Pa je tako država prošle godine od putarina prihodovala 288 miliona evra, dok je 2022. zaradila 306 miliona, značajno više nego 2021. kada je od naplate putarina u državnu kasu ušlo 279 miliona evra.

Vesić je takođe tom prilikom naveo da Putevi Srbije, koji godišnje primaju oko 12 milijardi subvencije od države, ove godine će imati veću naplatu putarine za dve milijarde dinara nego što je planirano, ali "to nije dovoljno za održavanje puteva".

Iako je ove godine izmenjen cenovnik putarina, Bloomberg Adria podseća da je tokom prošle godine visina naknade dva puta menjana - u aprilu i oktobru.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Takođe navode da je tendencija povećanja cena počela početkom 2017. godine (jedina godina kada nije bilo nikakvih izmena odluke o visini naknade bila je pandemijska 2020), kada su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture isticali da putarina nije poskupela već osam godina, a novi cenovnik pravdali višim cenama materijala, energenata i opreme potrebne za održavanje puteva. 

Na sajtu javnog preduzeća se navodi da ukupna dužina auto-puteva pod naplatom iznosi oko 875 kilometara, a plaćanje se obavlja na 70 stanica.

Podsećaju da se sistem naplate putarine primenjuje se na deonicama: Beograd-Šabac-Šid; Beograd-Subotica; Beograd-Koševi-Preševo-Dimitrovgrad i Beograd-Čačak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija