Društvo

Korona presek: Najviše zaraženih u poslednjem talasu, preminule tri osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

15:01

Korona presek: Najviše zaraženih u poslednjem talasu, preminule tri osobe
Korona presek: Najviše zaraženih u poslednjem talasu, preminule tri osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa, u Srbiji je na koronavirus testirano 13.695 ljudi, od čega je pozitivno njih 1.484.

Preminule su tri osobe.

Hospitalizovano je 879 osoba, od čega se na respiratorima nalazi njih 26.

Juče je u Srbiji bilo 1.288 novozaraženih, a preminulo je sedam osoba.

Oni koji ne žele da se vakcinišu odlučili su se za virus, rekao je za Euronews Srbija epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, i dodao da je "bežanje od virusa nemoguće". 

Kako je rekao, to bi trebalo da znaju i roditelji koji nisu vakcinisali decu – da su se odlučili za virus.

"Moguće je izbeći virus jedino ako čovek mišli da bude zatvoren godinama, jer virus je opstao na planeti i trajaće. Pokazao je potencijal", poručio je Kon.

Upitan da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju, on je naglasio da je to pitanje za pravnike, ali da on, kao epidemiolog, smatra da je bolje biti vakcinisan i odabrati vakcinu nego virus.

Dodaje da je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika jer nije odgovorno da ostanu nevakcinisani, ne samo što šalju lošu poruku, već postoji mogućnost da zaraze svoje pacijente.

Upitan ko je odgovoran za novi talas epidemije, on je podsetio da je četvrti talas epidemije krenuo u celom svetu, da neka vrsta odgovornosti postoji, ali da je ovo balans između čuvanja ekonomije i zdravlja.

"Insistiramo (medicinski deo Kriznog štaba) da se mere sprovode i da se kaznena politika efikasnije sprovodi. Dobijamo odgovore da je kontrola prisutna. Kroz razne snimke i događaje vidi se da nije ušlo u svest naših ljudi da se mere poštuju", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija