Društvo

Debata o obaveznoj vakcinaciji – epidemiolozi nemaju dilemu, a pravnici kažu da poslednju reč ima Ustavni sud

Komentari

Autor: Stefan Goranović, Euronews Srbija

17/08/2021

-

19:59

Debata o obaveznoj vakcinaciji – epidemiolozi nemaju dilemu, a pravnici kažu da poslednju reč ima Ustavni sud
Debata o obaveznoj vakcinaciji – epidemiolozi nemaju dilemu, a pravnici kažu da poslednju reč ima Ustavni sud - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić/Andrija Sokovic/Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Dok odreženim građanima Srbije polako počinju da stižu SMS poruke da mogu da prime treću dozu vakcine i zaštite se od teških posledica korone, druga polovina nije primila nijednu. To znači da više miliona ljudi u Srbiji predstavlja idealan rezervoar za dalje širenje virusa, upozoravaju lekari. Zato se u javnosti sve češće postavlja pitanje – da li je vreme za uvođenje obavezne vakcinacije?

Epidemiolozi su jedinstveni – kada se dođe do 80 odsto vakcinisane populacije, društvo može delimično da odahne. Brojevi u Srbiji pokazuju da bez obavezne vakcinacije, ta brojka verovatno još dugo ostaje nedostižna. A kad god se pomene obavezna vakcinacija, vrh države poručuje: "Ne želimo da prekršimo Ustav".

Sličan stav postoji i kada je reč o obaveznoj vakcinaciji pojedinih grupa stanovnika ili kovid propusnica.

"Sutra bih to uradio, ali postoji ograničavajući faktor koji se zove Ustav Srbije", naveo je predsednik Aleksandar Vučić 14. jula. 

Za političkog analitičara Cvijetina Milivojevića ova tvrdnja vlasti je izgovor. On smatra da predsedniku nije problem Ustav, jer se on krši na mnogo težims tvarima, već da mu je to izgovor "da ne bi ušao u klinč sa onim delom biračkog tela, koji ne bi podržao te mere".

Milivojević smatra da su razlog za ovaj stav i sledeći izbori i rejting. Prema njegovim rečima, to što je Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina stoji kao uspeh vlasti, ali Vučić se brine da ne dođe u neku vrstu zameranja sa onima koji su potencijalno njegovo biračko telo. 

"Na kraju krajeva, najvaći deo antivaksera će pre biti njegovo biračko telo, nego biračko telo opozicije", naveo je on.

 

Epidemiolozi Kriznog štaba često pozivaju na masovnu, ali ne i na obaveznu vakcinaciju svih.

Epidemiološkinja Verica Ilić kaže da je obavezna vakcinacija mera koja se primenjuje u posebnim situacijama, a da epidemija, pandemija jesu posebne situacija koja to iziskuje.

A može li se protiv korone bez obavezne imunizacije?

"Ja mislim da ne može, da je obavezna vakcinacija nešto što bi bilo nepohodno, ali kao što vidite, nigde u svetu se niko nije odvažio, jer mislim da je to stvar profesionalne odvažnosti, niko se nije odvažio da kaže od danas uvodimo obaveznu vakcinaciju, a to je jedina mera za zaustavljanje epidemije", kaže Ilić za Euronews Srbija.

Antivakseri za svoj stav često opravdanje nalaze u Ustavu, koji kaže da su svi građani jednaki. Njihovi neistomišljenici će reći da isti akt štiti život ljudi, koji, kako tvrde, antivakseri ugrožavaju.

Takođe, ostaje činjenica, da je već godinama u Srbiji na snazi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa mogućnost obavezne vakcinacije. Taj član Zakona niko nije osporio, čak ni kada je Zakon prošle godine promenjen.

Šta kaže Ustav?

Profesor ustavnog prava Slobodan Orlović kaže da zakon dozvoljava mogućnost da Ministarstvo  zdravlja naredbom uvede vanrednu vakcinaciju koja može da obuhvati čitavu populaciju.

Ipak, napominje da, kada je Ustav u pitanju, tu su stvari nešto dručije. 

"Iz nekih odredbi o ljudskim pravima bi mogli da tumačimo da li Ustav dozvoljava ili nedozvoljava obaveznu vakcinaciju čitavog stanovništva ili dela stanovništva. To su pravo na uverenje. Kada svako od nas kaže da ne želi vakcinaciju to je njegovo uverenje, a to pravo ne može da se ograniči po Ustavu", istakao je on za Euronews Srbija.

Napominje da je tu i pravo na zdravlje, da to nije obaveza već individualno pravo svakog pojedinca.

Euronews Srbija

Upitan da li postoji način da se uvede obavezna vakcinacija, on je rekao da bi konačnu reč o tome morao da da Ustavni sud.

"Ako uvedete obaveznu vakcinaciju onda pravite razlike među građanima, a po Ustavu su svi građani jednaki", rekao je on i dodao da je isto i sa eventualnim uvođenjem kovid propusnica. 

Na pitanje da li je pravo na život iznad prava na izbor, Orlović kaže da je pravo na život individualno pravo.

"Postavlja se pitanje da li je pravo na život možda ugroženo vakcinacijom koja nije po standardima medicinske struke, a ja nisam za to stručan, prošla sve te faze obaveznog testiranja i saznanja o mogućim posledicama vakcinacije? Da li je to možda ugrožavanje prava na život, ako vi nalažete vakcinaciju, a vakcina nije prošla taj svoj medicinsko-tehnološki obavezni period proverljivosti. I tu se može stvar posmatrati iz ugla pro i kontra vakcinacije", zaključio je on.

Komentari (1)

nbgd

19.08.2021 08:53

Svi gradjani su jednaki, kazu da pise u Ustavu, ali kakve to ima veze sa vakcinama?! Kod nas se sve tumaci kako nekome u nekom trenutku odgovara. Jedna vrlo uopstena recenica koja je trebala da znaci da svi imamo ista PRAVA i OBAVEZE. Kada su prava u pitanju pozivamo se na Ustav i "jednakost" ,a kada su obaveze, onda smo mi "misleca bica" i zelimo da odlucujemo o svojoj sudbini. A gde je Ustavna obaveza postovanja DRZAVE, i ZAKONA?! Da antivakseri imaju konkretne cinjenice koje pokazuju da je vakcina losa ili makar potencijalno losa, ja bih bio na toj strani. Izgovori su samo "ne znamo sta je u njima", "ima cipova i hoce da nas kontroslu!?!?" ili "nije dovoljno ispitana"? Sad smo svi poslati "strucnjaci" pa znamo sta je koliko ispitano, a onda jedu i piju svasta nesto iako ni tu ne znaju sta sve ima i da li je dovoljno ispitano :) Ustavni sud bi trebao da donese odluku da su svi nasi gradjani jednaki jer je svima omoguceno da prime vakcinu. Svi oni koji su pametniji od struke, dozvolio bih im da budu misleca bica, ali uz obavezu nadoknade stete prema struci i drzavi ako se na kraju dokaze da nisu bili u pravu. Konkretno, svi koji ne zele da se vakcinisu jer su pametniji od doktora i generalno struke, u slucaju da obole od Covida njima bi se ispostavio racun za lecenje. Kao sto za neosnovanu reklamaciju banke naplacuju naknadu (regularno i Ustavno) zasto drzava ne bi naplatila naknadu po istom osnovu? Rekli smo da nisi u pravu, nisi verovao, znaci naseo si na necije lupetanje i nisi slusao stuku, onda se "opameti" tako sto ces se sada leciti o svom trosku, kako mislis da treba da se lecis. Jer si ti najpametniji, pametniji i od doktora kod kojih ces opet doci da se lecis i ZAHTEVATI da ti pomognu. Pa kad budes tada zahtevao, moze uz naknadu. Da nam je takva drzava, da je takav SVET, stvari bi bile mnogo normalnije.

Srbija