Društvo

Nevakcinisano zdravstveno osoblje će raditi administrativne poslove u UKC Niš

Komentari

Autor: Južne vesti

18/08/2021

-

17:28

Nevakcinisano zdravstveno osoblje će raditi administrativne poslove u UKC Niš
Nevakcinisano zdravstveno osoblje će raditi administrativne poslove u UKC Niš - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Svi radnici Univerzitetskog kliničkog centra Niš koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa radiće administrativne poslove, a plate im neće biti smanjene, rekao je direktor UKC Zoran Perišić za Južne vesti. Naglasio je da ova odluka neće uticati na kvalitet lečenja, jer Klinički centar ima dovoljno radnika, a primaran cilj je da pacijenti budu zaštićeni.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, kaže za Euronews Srbija da je na toj klinici, koja je najveća u UKC Niš, samo jedna doktorka nevakcinisana. Pet nevakcinisanih sestara prebačeno je u sterilizaciju i one neće raditi sa pacijentima, kaže dr Janković.

"Smatram da radnici UKC Niš koji nisu vakcinisani i mogu biti lakše inficirani nego drugi, njihov kontakt i rad u jedinicama intenzivne nege i rad sa pacijentima može ugroziti pacijente i zbog toga smatram da je bezbednije za naše pacijente, a to je suština našeg rada - zdravlje pacijenata, da je bezbednije da budu na radnim mestima na kojima nemaju toliko ili nemaju uopšte kontakt sa pacijentima", navodi Perišić.

Kako ističe, reorganizacija ne bi trebalo da utiče na visinu plate.

"Oni zadržavaju svoj koeficijent i mislim da neće biti promene u platama", dodaje direktor kliničkog centra.

Iako će ova odluka smanjiti broj onih koji brinu direktno o pacijentima, Perišić kaže da pacijenti zbog nje neće ispaštati jer Klinički centar ima dovoljno radnika. Iako nema tačne podatke koji broj radnika će preći u administraciju, navodi da je skoro 90 odsto lekara vakcinisano.

Perišić još jednom apeluje na sve da se vakcinišu i objašnjava da se situacija usložnjava — a to potvrđuje i podatak da na dečijem odeljenju ponovo imaju pacijente sa simptomima korone. Kod dvoje je virus potvrđen, dok je hospitalozovano sedam.

Preporuka za vas

Komentari (1)

nbgd

19.08.2021 08:56

BRAVO za odluku! Maksimalno podrzavam!

Srbija