Zdravlje

Kojim grupama građana "Batut" preporučuje treću dozu vakcine protiv kovida 19?

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

17:06

Kojim grupama građana "Batut" preporučuje treću dozu vakcine protiv kovida 19?
Kojim grupama građana "Batut" preporučuje treću dozu vakcine protiv kovida 19? - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Nikola Anđić, Rade Prelić, Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Treća doza vakcine protiv kovida 19, preporučuje se pre svega za određenu grupu stanovništva koji su u stanju imunodeficijencije, imaju oslabljen imunitet, hronične bolesti i koje se nalaze na dijalizi ili u određenim stanjima koja zahtevaju posebnu pažnju zbog lečenja hronicnih stanja, izjavila je za Tanjug direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

U drugoj grupi onih kojima se preporučuje primanje treće doze nalaze se, navodi ona, lica koja žive u kolektivnim smeštajima kao što su Domovi za stare i zaposleni u zdravstvu, kao i radnici koji su često putnici u međunarodnom saobraćaju, a kako kaže, treću dozu može primiti svaki građanin, a uslov je, bez obzira na vrstu primljene vakcine, da je prošlo šest meseci od perioda revakcinacije, odnosno primanja druge doze vakcine.

"Treća doza se preporučuje prema metodološkom uputstvu koje je juče upućeno na sve Zdravstvene ustanove koje sprovode vakcinaciju na teritoriji Republike Srbije, a definisani su i uslovi i način sprovođena imunizacije kao i ciljne populacione grupe koje treba da budu vakcinisane trećom dozom", izjavila je Jovanović.

Ograničenja samo u slučaju Sputnjika V

Jovanović ističe da su preporuke u Srbiji za sprovođenje imunizacije slične kao i u drugim zemljama sveta, a zasnovane su na preporukama iz međunarodnih organizacija koje prate kretanje epidemije u svetu.

Jovanović objašnjava da prilikom sprovođenja vakcinacije trećom dozom može se primeniti bilo koja vakcina, tako da ograničenja ne postoje osim u slučaju Sputnjika V, kada se vakcinisani prvom dozom opet moraju primiti Sputnjik V vakcinu.

"Na teritorije naše zemlje imamo najširi spektar vakcina koji je bio dostupan od prvog dana započinjanja imunizacije. Izbori vakcina i kombinacja, je prepuštena građanima, jer mi kao sistem ni ranije nismo utiicali na izbore", rekla je direktorka i dodala da najbolji izbor je sama odluka o vakcinaciji protiv Kovida.

Kada je u pitanju sinofarm, Jovanović ističe, da su obično osobe vakcinisane tom vakcinom u situaciji da prime i treću dozu te vrste, ali ako se odluče da to bude neka druga ne postoje prepreke.

Priprema za sezonu gripa

"Najvažnjije je da se treća doza doda pogotovo u pomenutim slučajevima, jer je u tim slučajevima potrebno dodatno pojačanje imunološkog sistema i odbrambenog stanja organizma, kako bi se pripremio za predstojeće sezone gripa i talase virusa Kovid 19", podseća direktorka.

Jovanović navodi da novi talas je karakterističan brzim podelama virusa i ubrzanim povećanjem broja zarazenih, a jedna osoba može sada da zarazi sedam osoba, sto je osobina za Delta vrstu virusa, pa je u skladu sa time i doneta odluka o trećoj dozi.

Imunizacija ranjivih ciljnih grupa, kaže ona, se obavlja u Kanadi, Emiratima, Francuskoj, Turskoj, Mađarskoj i Izraelu i prateći upravo širenje epidemije u svim ovim zemljama dolazi se do zaključka da treća doza deluje.

"Najviše vakcinisanih stanovnika je u Beogradu, gde se ističu par opština: Stari Grad, Vračar, Savski venac, gde prema podacima Batuta, procenat vakcinisanih prelazi 75 odsto, a gradovi Niš, Kragujevac, Novi Sad su dostigli procenat između 40 i 50 odsto vakcinisanih građana", rekla je Jovanović.

Dodala je da je najmanje vakcinisanih u Novom Pazaru, Tutinu, Lajkovac i u opštinama Kolubarskog okruga, a da je cilj da se edukacijom motivišu građani tih oblasti kako bi se priključili kolektivnoj imunizaciji.

 

Četvrti talas je stigao u Srbiju ranije nego što se to očekivalo i prema rečima direktorke Jovanović, on nije izolovano stigao kao novi talas koronavirusa, već je u toku u svim zemljama sveta.

"Prema podačima različitih Međunarodnih organizacija novi soj se jako brzo širi i umnogome zarazniji, ali manji broj ljudi je hospitalizovanih i najčešće obolevaju mlađe osobe. Bez obzira na to ko je inficiran plućne slike su nešto lakše", rekla je direktorka.

Jovanović upozorava da ako se broj inficiranih drastično poveća može se očekivati da će 10 do 15 odsto zaraženih zahtevati bolničkio lečenje.

Kada se zahteva bolničko lečenje klinička slika nije laka i većina pacijenata je na poluintenzivoj ili intenzivnoj nezi.

Jovanović očekuje se da će naredna školska godina početi u skladu sa preporukama održavanjem nastave u potpunosti. Naglašava da će parametar i ključni kriterijum za održavanje modela nastave biće epidemiološki podaci, a odluku će doneti Ministarstvo prosvete uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim sektorom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin