Društvo

Bukarica o moratorijumu SZO na treću dozu: "Svet prvo treba da obezbedi vakcine siromašnim državama"

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

09:37

Bukarica o moratorijumu SZO na treću dozu: "Svet prvo treba da obezbedi vakcine siromašnim državama"
Vakcinacija studenata - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila uvođenje moratorijuma na treću dozu vakcine protiv kovida 19 je dobra, jer pokazuje humanost da svet treba da obezbedi vakcinaciju i siromašnim zemljama u kojima vakcinacija nije dostigla ni pet ili deset odsto, izjavila je za Tanjug Ljiljana Bukarica sa Instituta za farmakologiju.

Ističe da ukoliko svim zemljama ne bude na isti način dostupna vakcina i ukoliko sve zemlje nemaju podjednak stepen vakcinacije, neće ni pandemija stati.

Bukarica dodaje da ta odluka ima i drugi aspekt koji se odnosi na zakonitost, a to, kako je objasnila, znači da odluku o uvođenju treće doze donose agencije za lekove.

To su u Americi, zemlji proizvođača nekih vakcina, FDA, Centri za kontrolu i prevenciju bolest, kao i Institut za javno zdravlje.

"Oni konkretno nisu odobrili tu odluku, a nisu je odobrile ni Svetska zdravstvena organizacija, ni Evropska agencija za lekove", ukazuje Bukarica.

Ona napominje da treća doza još nije odobrena, jer sada te organizacije razmatraju dokumentaciju kliničkih ispitivanja, nakon čega će dati eventualne nove dozvole za hitnu upotrebu treće doze vakcine.

"To je kao da imate novi lek, za ovaj ste dobili dozvolu, a za treću treba da dobijete kada te agencije to razmotre i onda će i naša Agencija za lekove prihvatiti preporuku Evropske agencije za lekove", navela je Bukarica.

U toj dozvoli će, kaže, biti navedeno ko prima treću vakcinu, u kojoj dozi i kada.

Samo se Fajzer/Biontek izjasnio za sada

Dodaje da se za sada Astra Zeneka, Sputnjik i Sinofarm ne izjašnjavaju o trećoj dozi, dok je Fajzer uradio klinička ispitivanja i predao zahtev za odobravanje treće doze.

Na pitanje da li je treća doza neophodna, Bukarica odgovara da su verovatno pojedine studije pokazale da imunitet slabi posle šest meseci kod nekih vakcina.

Govoreći o procesu vakcinacije u Srbiji, Bukarica navodi da je ona počela fantastično i da naša zemlja ima procenat vakcinacije 51 odsto, skoro kao Nemačka (između 53 i 54 odsto), međutim, dodaje da je to još uvek malo.

"Ako se ne vakciniše još oko 20 i 30 odsto ljudi, mislim da će pandemija jako dugo trajati, jer smo dali virusu šansu da ide u nove mutacije i da se stalno menja, što bi značilo da bi trebalo da se vakcinišemo na šest meseci zbog novih oblika i mutanata. Zato je bitno da se ubrza vakcinacija", zaključila je Bukarica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija